Počasni građani Grada Sarajeva za 2009. godinu

Počasni građani Grada Sarajeva za 2009. godinu

Bill Carter

Bill Carter je američki reditelj nagrađenog dokumentarca “Miss Sarajevo”, u kojem su zabilježene priče iz ratnog Sarajeva 1993. godine. U potpuno vanrednim okolnostima, gospodin Carter u ljeto 1993. godine uspostavlja “živu” vezu Sarajeva sa evropskim koncertima grupe U2. Ovo je građanima Sarajeva dalo mogućnost da govore milionima mladih ljudi o životu pod opsadom i uništavanju Sarajeva. Uspostavio je i vezu sa TV kućom MTV pomoću koje su građani Sarajeva imali mogućnost da se obraćaju 100-milionskoj publici, kroz nemontirani dvosatni “prozor”. Održao je više od 50 predavanja na univerzitetima, kao što su Harvard, New York University, Boston College, prikazujući film “Miss Sarajevo” i razgovarajući o ratu u Bosni. Na osnovu svojih iskustava iz ratnog Sarajeva, Carter je napisao knjigu “Fools Rush Inn” (BUDALE SRLJAJU GDJE SE ANÐELI BOJE KROČITI), što je i scenaristička osnova za igrani film, kojim će biti prikazana priča o ljudima iz Sarajeva, koji su na svojevrstan način pružali otpor tokom opsade grada. Bill Carter je jedan od onih koji traže odgovore na pitanja koja se većina nas boje postaviti. Njegovo srce i oko se uvijek čine usredsređenim na opisivanje i otkrivanje svijeta upravo onakvog kakvim ga on vidi, a njegovo srce i oko su tako jasni da vam skoro slamaju srce. U braku je sa Leigh Carter i ima kćerku Josie. Žive u gradiću u Južnoj Arizoni. Ali bez obzira gdje živi, Sarajevo ostaje mjesto koje je blisko njegovom srcu i duši.

Erçan Uslu

ercan.jpg - Počasni građani Grada Sarajeva za 2009. godinu

U periodu 1992.-1995. u saradnji sa Turskim polumjesecom prikupljao je pomoć, te posredovao u kontaktima između zvaničnika Bosne i Hercegovine i Republike Turske sa ciljem stvaranja uslova za studiranje studenata iz Bosne i Hercegovine u Republici Turskoj. Zahvaljujući njegovom zalaganju, organiziran je smještaj velikog broja bh. izbjeglica, organizirane brojne humanitarne akcije, a u poslijeratnom periodu zaslužan je za potpisivanje Protokola o saradnji između Grada Konye i Grada Sarajeva, te Vlade Kantona Sarajevo. Osnivanje Konya – Sarajevo kulturno edukacionog centra zasluga je Odjela za kulturu Grada Konye kojim rukovodi g. Uslu, nedavno imenovan za počasnog konzula Bosne i Hercegovine u Konyi.

Massimo Cacciari

massimo-cacciari-intervista-micromega-510.jpg - Počasni građani Grada Sarajeva za 2009. godinu

Ugledni filozof, borac za ljudska prava, gradonačelnik Venecije u tri mandata, član Evropskog parlamenta, osnivač nekoliko filozofskih časopisa i publiciranih eseja, veliki prijatelj Sarajeva i BiH. Djelatnost Ars Aevi podržao na različite načine: kroz prvu internacionalnu promociju ovog projekta na Venecijanskom bijenalu, organizaciju izložbi kolekcije Ars Aevi, posredovanjem u uspostavi kontakata sa arhitektom Renzom Pianom, kroz izradu i predstavljanje preliminarnih projekata, susret predstavnika Grada Sarajeva i poziva Ars Aevi za predstavljanje bh. umjetnosti u Veneciji, te kroz pomoć u organizaciji izložbe Renza Piana i Brace Dimitrijevića u Muzeju Ca’Pesaro. Građani Sarajeva cijene njegov stručni i prijateljski doprinos ovom značajnom kulturnom projektu. U više navrata organizirao je i prikupljanje pomoći za Sarajevo tokom opsade, te je svojim djelovanjem i humanošću ostvario nesaglediv doprinos afirmaciji grada Sarajeva.

Podijeli:

Najnoviji sadržaj