Sanitarni inspektori u kontrolama skijališta

Sanitarni inspektori u kontrolama skijališta
  • 08 Jan, 2021

(FENA) - Sanitarni inspektori Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo i 7. januara su, odmah nakon dobijene prijave, a zbog hitnosti mjere uslijed ugroženosti života i zdravlja stanovništva u skladu sa Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, izvršili inspekcijski nadzor kompletnog skijališta, te ski liftova za djecu i odrasle na Bjelašnici, kojim upravlja KJP ZOI'84 Olimpijski centar d.o.o. Sarajevo.

- U momentu inspekcijskog nadzora propisane mjere za suzbijanje širenja koronavirusa su uspostavljene uz preporučenu distancu među skijašima na ski liftovima, te ograničen broj osoba na žičari, a postavljena su i uputstava o mjerama za suzbijanje širenja virusa u kontekstu COVID-19 na vidljivim mjestima - kazao je Feni direktor KUIP-a KS Fahir Halilović.

Prema njegovim riječima, sa ciljem kontrole poštivanja naredbe Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva i specifičnih mjera za skijališta Zavoda za javno zdravstvo FBiH, koje su obavezujućeg karaktera, nadzori su vršeni i u danima vikenda 2. i 3. januara, kada su preduzeću KJP ZOI'84 na licu mjesta, rješenjem sanitarnog inspektora, naložene hitne korektivne mjere.

- Obzirom na očigledni nedostatak svijesti kod skijaša, koji i sami nepoštivanjem međusobne distance dovode do stvaranja gužve i ugrožavanja tuđeg i vlastitog zdravlja, kantonalni sanitarni inspektori će i u predstojećem periodu nastaviti kontinuirane kontrole nad specifičnim mjerama za skijališta, kako se Bjelašnica u zimskom periodu ne bi pretvorila u najveći klaster, čime bi se značajno ugrozila trenutno povoljna epidemiološku situaciju u KS. Osim poziva skijašima na odgovorno i savjesno pridržavanje mjera lične zaštite, istovremeno pozivamo i KJP ZOI'84 na strogo pridržavanje zakona, kao i općih i specifičnih mjera u kontekstu COVID-19, kao i onih koje su im naložene rješenjima sanitarnih inspektora - istakao je Halilović.

Jedna od njih je, kako je kazao, i potreba za većim brojem Covid redara, a iz ZOI'-a 84 danas su najavili angažiranje 20-ak radnika koji će biti raspoređeni na poslovima opservacije i uspostavljanja reda na terenu, u kontekstu donesenih preporuka. 

Podijeli:

Najnoviji sadržaj