Općina Novo Sarajevo podržala aktivnosti i projekte Škole za srednje stručno obrazovanje i radno osposobljavanje

Općina Novo Sarajevo podržala aktivnosti i projekte Škole za srednje stručno obrazovanje i radno osposobljavanje
  • 12 Jan, 2021

Načelnik općine Novo Sarajevo dr. Hasan Tanović obišao je Školu za srednje stručno obrazovanje i radno osposobljavanje Sarajevo.

Ova srednja škola, koja je smještena na području općine Novo Sarajevo, obrazuje i radno osposobljava mlade sa poteškoćama u razvoju u dobi od 15 do 22 godine, sa lakim i umjerenim intelektualnim teškoćama na smjerovima: kuhar, moler, knjigovezac, operator za unos podataka, pomoćni dokorater i cvjećar.

Direktorica škole, dr.sc. Inga Biščević upoznala je općinskog načelnika sa radom i aktivnostima škole, ali i sa najčešćim problemima sa kojima se susreću tokom rada, budući sa se radi o osjetljivoj kategoriji učenika.

Budući da je ovo jedina obrazovna ustanova za srednje obrazovanje i radno osposobljavanje djece sa poteškoćama u Kantonu Sarajevo, ovu školu pohađaju učenici iz cijelog sarajevskog Kantona, ali i iz drugih kantona FBiH.

U svom obraćanju direktorica Biščević istakla je da je ova škola član partnerske grupe za razvoj općine, gdje je svojim aktivnim učešćem dala veliki doprinos u procesu izrade revidirane Strategije razvoja općine Novo Sarajevo 2019.-2023.

– Nedavno smo potpisali Izjavu o partnerstvu u smislu obezbjeđenja prostora za implementaciju projekta „Kabinet za asistivnu tehnologiju i senzornu integraciju“, sa kojim je Općina Novo Sarajevo aplicirala na javni poziv UNDP-a namijenjen Jedinicama lokalnih samouprava u FBiH iz Grant sheme „Poboljšanje dostupnosti i kvaliteta javnih usluga u općinama i gradovima u FBiH“, istakla je Inga Biščević, te dodala da će implementacijom navedenog projekta ovo biti prvi savremeni kabinet za asistivnu tehnologiju i senzornu integraciju za djecu sa poteškoćama u razvoju.

Općinski načelnik dr. Tanović istakao je da će Općina Novo Sarajevo nastaviti podržavati ovakve i slične projekte koji za cilj imaju unaprjeđenje obrazovnog sistema za ovu kategoriju djece, kojima je svaki vid pomoći potreban i jako važan. Pored besplatnih đačkih užina i prijevoza djece do škola koje je planirano i ove godine, Općina će podržati i druge kvalitetne projekte u skladu sa svojim mogućnostima i nadležnostima, a posebno one koji su samoodrživi.

Nakon kratkog sastanka, upriličen je i obilazak škole. U ime učenika i nastavnog osoblja škole, općinskom načelniku dr. Hasanu Tanoviću uručena je zahvalnica i prigodan poklon koji je djelo učenika ove škole.

Podijeli:

Najnoviji sadržaj