Šestoaprilska nagrada za 2010. godinu

Šestoaprilska nagrada za 2010. godinu

Pojedinačna nagrada:

Ibrahim Spahić

Ibrahim Spahić

Veliki je broj razloga za njegovu nominaciju, ali jedan od važnijih je da je on osnivač i predsjednik Međunarodnog festivala «Sarajevska zima» po čemu je naš grad prepoznatljiv širom svijeta već 26 godina. Rođen u Sarajevu, gdje je završio gimnaziju i diplomirao na Filozofskom fakultetu. Obavljao je mnoge funkcije, samo neke od tih su: poslanik u Skupštini SRBiH 1974.-1978., predsjednik Saveza studenata Univerziteta u Sarajevu, osnivač i suosnivač nekoliko sportskih klubova, član Savjeta povjerenika Grada Sarajeva, autor Aprilske deklaracije o nedjeljivosti Sarajeva iz 1992. godine, predsjednik GDS-a od 1993. godine, zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne Skupštine BiH 1998.-2000., inicijator i autor  zakona i rezolucija usvojenih u Parlamentu, osnivač Prvog međunarodnog kluba «Lions» u Sarajevu, predsjednik i direktor Bijenala mladih umjetnika Evrope i Mediterana, dobitnik je brojnih domaćih i međunarodnih priznanja za razvoj kulture, autor knjige «Parlamentarna skupština 1998.-2000.» i knjige poezije «Znak», a urednik je više od 150 knjiga i časopisa iz svih oblasti stvaralaštva, počasni je član PEN centra, osnivač izdavačke kuće “IPC”, koizdavač časopisa «Dijalog», predsjednik Udruženja izdavača i knjižara BiH, itd., veliki vizionar i više od toga…

Grupna nagrada:

Larisa Cerić, Arijana Jaha i dr. Branimir Crnogorac

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Oni su primjer kako se radom i međunarodnim vrhunskim sportskim rezultatima na najbolji način afirmira Grad Sarajevo i Bosna i Hercegovina. Larisa Cerić judo sportom se bavi od 2004. godine, članica je kluba «Nippon» iz Sarajeva, ostvarila je izuzetne rezultate na balkanskim, evropskim i svjetskim prvenstvima za juniorke i seniorke. Godine 2009. osvojila je prvo mjesto na Svjetskom prvenstvu za juniorke, te proglašena za najuspješniju sportašicu BiH za 2009. Također, najuspješnija sportašica za 1999. godinu Arijana Jaha nakon zavidnih rezultata na brojnim domaćim i stranim takmičenjima, trenutno uspješno obavlja funkciju sparing trenera, trenera mlađih uzrasnih kategorija Judo kluba «Bosna» i generalnog sekretara Judo saveza FBiH i BiH. I treći član, i mentor ove grupe je sci. dr. Branislav Crnogorac, dugi niz godina u kontinuitetu selektor i trener judo tima BiH, trener Judo kluba «Bosna», proglašen najboljim trenerom decenije u Bosni i Hercegovini 1995.-2005. godine po izboru Sportskog saveza BiH, a ovu titulu nosi i za proteklu godinu. Građani Sarajeva ponosni su na njih i njihove rezultate.

Kolektivna nagrada:

Javna ustanova Opća bolnica «Prim. dr. Abdulah Nakaš»

562f8a3e-fb4c-4ee0-aec3-12b60a0a0a64-bolnica-nakas-718x446

Ustanova duge i bogate historije i tradicije, osnovana je 1866. godine kao turska vojna bolnica Topal Šerif Osman-paša. Dolaskom Austro-ugarske na ove prostore, car Franjo Josip odobrava da se naslijeđena turska bolnica proglasi garnizonskom bolnicom 25. U vrijeme Kraljevine Jugoslavije u bolnici je bilo 18 vojnih ljekara, što je za to doba bila dobra kadrovska popunjenost. U vrijeme SFRJ doživjela je novu izgradnju koja je dovršena 1979. godine, tada dobiva sadašnji izgled i naziv Vojna bolnica Sarajevo. U ratnom periodu 1992.-1995. godine, bolnica je i pored stalnog nedostatka električne energije, vode, lijekova, sanitetskog materijala i hrane, uz svakodnevno granatiranje od agresora, neprekidno pružala specijalističko-konsultativne bolničke usluge ranjenim i oboljelim građanima grada Sarajeva i pripadnicima Teritorijalne odbrane, a kasnije Armije BiH. U poslijeratnom periodu bolnica je uspješno okončala sanaciju ratnih šteta i bila ponovo u funkciji u svim svojim prostornim kapacitetima. Danas u njoj radi oko 500 zaposlenika, sa kapacitetom od 300 kreveta. Ustanova osigurava zdravstvenu zaštitu sekundarnog i jednim dijelom visoko diferenciranog tercijarnog A i B nivoa kroz širok dijapazon zdravstvenih programa za građane Sarajeva, a po potrebi i za građane BiH i šire regije. Odlukom Skupštine Kantona Sarajevo od 20.04.2006. ustanova dobiva današnji naziv po uglednom članu ovog kolektiva prim. dr. Abdulahu Nakašu, također dobitniku Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva.

Podijeli:

Najnoviji sadržaj