BIHAMK: Snijeg i mjestimično zaleđen kolovoz otežavaju saobraćaj u BIH

BIHAMK: Snijeg i mjestimično zaleđen kolovoz otežavaju saobraćaj u BIH
  • 25 Jan, 2021

Zbog snijega koji je noćas padao u pojedinim predjelima BiH, saobraća se nešto sporije.

Kolovozi su mjestimično zaleđeni i klizavi ovoga jutra. Ugaženog snijega ili leda na kolovozu ima na dionicama u višim planinskim predjelima, pa se za teretna vozila sa prikolicom i šlepere preporučuje upotreba lanaca. Izdvajamo planinske prijevoje: Rostovo, Ripač, Oštrelj, Lanište, Mlinište, Romanija i Rogoj, upozorili su jutros iz Bosanskohercegovačkog automoto kluba (BIHAMK), prenosi Anadolu Agency (AA).

"Putne službe interveniraju na svim mjestima gdje je to neophodno, a mi apeliramo na vozače da vožnju prilagode uslovima na putu i podsjećamo da je posjedovanje zimske opreme obavezno za sve kategorije vozila", istaknuto je u saopćenju.

Saobraćaj je zbog radova obustavljen u tunelu Jasen (Prozor-Jablanica). Putnička i manja teretna vozila saobraćaju obilaznicom oko tunela, dok se teretna vozila preko 7,5 tona (sa izuzetkom autobusa) usmjeravaju na alternativne pravce: Mostar-Široki Brijeg-Posušje-Tomislavgrad-Kupres-Bugojno i Mostar-Sarajevo-Busovača-Novi Travnik-Bugojno.

Radovi na izgradnji kružne raskrsnice izvode se na magistralnom putu Klašnice-Laktaši, zbog čega se saobraćaj putničkih vozila i autobusa preusmjerava obilaznicom kroz Laktaše, dok se teretni saobraćaj preusmjerava na autoput.

Usporeno, zbog radova, saobraća se i na putnim pravcima: Stupari-Živinice, Živinice-Banovići, Drvar-Bosansko Grahovo, Rogatica-Ustiprača, Gromiljak-Blažuj i Šuica-Tomislavgrad.

Zbog zimskih uslova za vožnju u Hrvatskoj na GP Izačić ne mogu saobraćati teretna vozila sa prikolicom i šleperi.

Na graničnim prijelazima nema dužih zadržavanja.

Podijeli:

Najnoviji sadržaj