Svi u napad, jedan je Hase: 34 godine od smrti Asima Ferhatovića

 Svi u napad, jedan je Hase: 34 godine od smrti Asima Ferhatovića
  • 25 Jan, 2021

U historiji Fudbalskog kluba Sarajevo bilo je velikih i popularnih igrača, ali teško da ijedan ima harizmu Asima Ferhatovića. Podsjetimo se biografije legendarnog Haseta, koji je preminuo na današnji dan prije 34 godine.

Rođen je 1933. godine u Sarajevu, odrastao na Kovačima, gdje je još kao dječak počeo igrati fudbal na lokalnom igralištu.

Kao 15-godišnjak odlazi na Koševo i pristupa omladinskom timu FK Sarajevo, čime počinje svoju fudbalsku karijeru.

U novembru 1951. godine debitirao je u prvom timu Sarajeva u Kup utakmici sa Čelikom u Zenici, koja je završena pobjedom Bordo tima 3:0, prenosi Radiosarajevo.ba.

U maju iduće godine, na gostovanju kod Crvene zvezde odigrao je prvu ligašku utakmicu, a prvijenac u dresu Sarajeva upisao 1953. godine u pobjedi nad Zagrebom 2:1. 

Uskoro Hase postaje najbolji igrač Sarajeva, pa 1961. godine dobiva poziv za reprezentaciju.

Ispostavit će se da je utakmica sa Južnom Korejom u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo na stadionu JNA 8. oktobra 1961. godine, njegov jedini nastup u plavom dresu.

Jedini nastup Ferhatovića u dresu SFRJ:

Godine 1963. uslijedila je epizoda koja je Asimu Ferhatoviću osigurala status legende. Hase prelazi u Fenerbahce, ali mu se nakon mjesec dana sekretar kluba Budo Vuković požalio da je Sarajevo u nevolji uoči susreta sa Željezničarom. 

Ferhatović se vratio u Sarajevo, registrirao za matični klub, za nekoliko dana stekao pravo igranja i pomogao da klub sa Koševa slavi u gradskom derbiju.

U šampionskoj sezoni 1966.-1967. upisao je osam nastupa, od čega posljednji 16. oktobra 1967. godine na Kantridi, kada je nakon samo 15-ak minuta igre zbog povrede morao napustiti teren.

Bila je to nedjelja u kojoj je otišao Hase, nedjelja kada je Hase odigrao svoju posljednju utakmicu u bordo dresu.

U 16 godina igranja u dresu Sarajeva, Ferhatović je postigao ukupno 100 golova u zvaničnim utakmicama, što ga do danas čini najboljim strijelcem Sarajeva svih vremena kada su u pitanju zvanični nastupi.

Preminuo je u noći s 24. na 25. januar 1987. godine.

Olimpijski stadion Koševo danas nosi ime Asim Ferhatović Hase.


Podijeli:

Najnoviji sadržaj