Počasni građani Grada Sarajeva za 2011. godinu

Počasni građani Grada Sarajeva za 2011. godinu

Jacques Chirac

Jacques Chirac je obavljao dužnost predsjednika Francuske u periodu 1995. – 2007. godine. Kao predsjednik Francuske dao je izuzetan doprinos okončanju rata i uspostavi mira u našoj zemlji. Inicijator je formiranja Trupa za brzu intervenciju EU, koje su odigrale veoma značajnu ulogu u uspostavi mira u Bosni i Hercegovini, te je jedan od svjetskih državnika koji je dao i odlučujući podstrek mirovnim pregovorima. Nakon rata, Chirac je konstantno, nedvosmisleno i snažno podržavao približavanje Bosne i Hercegovine i ostalih zemalja Zapadnog Balkana Evropskoj uniji.

U tom smislu bio je inicijator Zagrebačkog samita EU, gdje je prvi put zvanično potvrđena perspektiva članstva u EU za BiH i ostale zemlje našeg regiona. Upamćeni su njegovi pozivi, upućeni naročito liderima i mladim generacijama u BiH, na pomirenje, toleranciju i vjeru u svoju zemlju i njenu budućnost. “Vi ste pozvani da izgradite jednu primjernu zemlju, čiji narodi moraju naučiti živjeti zajedno uz poštivanje međusobnih razlika, gdje građani svih vjera i različitog porijekla moraju imati mogućnost da se izražavaju slobodno, u okviru demokratskih institucija. Na vama je da izgradite konačno pomirenu BiH koja će uživati poštovanje u zemlji i inostranstvu, koja će svoju raznovrsnost koristiti kao adut, zemlju ujedinjenu oko istog ideala mira i tolerancije”, kazao je Chirac prilikom posjete Sarajevu 1998. godine.

Također, Jacques Chirac je često isticao da su historija i sudbina BiH ukorijenjene u historiju i sudbinu Evrope, da svi evropski narodi nose ožiljke generacija žrtvovanih u ratovima, ali i nadu za pomirenje u Evropi, te pozivao na prihvatanje “velike evropske ambicije” kako bi ona postala zajednički cilj svih naroda BiH, te da vodeći ljudi BiH i svi mladi koji će graditi njenu budućnost odbace fatalnost rata, izaberu pomirenje i izgrade zajedničku sudbinu.

Podijeli:

Najnoviji sadržaj