Zemaljski muzej danas slavi rođendan: Čuvar blaga već 133 godine

Zemaljski muzej danas slavi rođendan: Čuvar blaga već 133 godine
  • 01 Feb, 2021

(FENA) - Danas se navršavaju 133 godine od postojanja i djelovanja Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine, najstarije naučne i kulturne institucije u Bosni i Hercegovini.

Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine godinama unazad bori se za opstanak, a danas se nalazi pred jednim od najvećih izazova i u takvom ozračju i obilježavanje rođendana događa se u jeku pandemija koronavirusa koja je zahvatila BiH i cijeli svijet.

Obilježavanje 1. februara, dana kada je osnovan Zemaljski muzej BiH, tradicionalna je manifestacija tokom koje se organizira veliki broj kulturnog i zabavnog sadržaja za sve uzraste.

Ove godine, pridržavajući se svih epidemioloških mjera, u Zemaljskom muzeju bit će organiziran slobodan ulaz u sobu Sarajevske hagade u dva termina (od 12.00 do 13.00 sati i od 18.00 do 19.00 sati) te svečano otvaranje izložbe "Tragom divljih orhideja" na Odjeljenju za prirodne nauke, autorice izložbe Ermane Lagumdžije.

Izložba će posjetiocima pružiti priliku da se upoznaju sa malim draguljima bosanskohercegovačke flore koje su dio krajolika za sve one koji su dovoljno pažljivi da ih prepoznaju.

Također, bit će upriličeno i svečano otvaranje izložbe "Predah" na Odjeljenju za etnologiju čiji su autori Samir Avdić, Lebiba Džeko, Nirha Efendić, Ernis Šljivo i Lejla Bečar.

Izložbu čine eksponati iz etnologije i arheologije koji svjedoče o višestoljetnoj tradiciji i običaju ispijanja kafe i uživanja u duhanu u Bosni i Hercegovini.

Pored tog sadržaja, posjetioci će imati priliku za kupovinu publikacija i suvenira u izdavaštvu Zemaljskog muzeja BiH po promotivnim cijenama od 20 posto popusta i za besplatnu posjetu sobe Sarajevske hagade u određenim terminima.

Zbog obaveze provođenja epidemioloških mjera, ulaz u svaki objekat Muzeja bit će kontroliran i ograničavan na maksimalno 30 osoba, najavljeno je iz Zemaljskog muzeja BiH.

Podijeli:

Najnoviji sadržaj