Komšić: Šesti april je prilika da se okrenemo jedni drugima, zaustavimo mržnju i podjele

Komšić: Šesti april je prilika da se okrenemo jedni drugima, zaustavimo mržnju i podjele
  • 05 Apr, 2021

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić uputio je poruku u povodu 6. aprila - Dana Grada Sarajeva i obilježavanja 76. godišnjice oslobođenja grada od fašističke okupacije, prenosi Klix.ba.

"Poštovani građani Sarajeva, u trenucima kada dočekujemo još jednu godišnjicu kojom se obilježava dan našeg grada, dan u kojem je kroz historiju Sarajevo napadano, branjeno i odbranjeno od svih onih koji mu nisu željeli dobro, molim Vas kao svoje sugrađane da nikada ne izgubimo iz vida činjenicu zbog koje je ovaj grad opstao i pobijedio svoje neprijatelje", naveo je.

Nastavlja da je Sarajevo je opstalo i pobijedilo sve one koji mu nisu željeli dobro, isključivo i prije svega zbog jedinstva njegovih građana, i jedinstva onih koji ga doživljavaju glavnim gradom svoje jedine domovine.

"Nikada Sarajevo ne bi pobijedilo fašiste i agresore koji su ubijali njegove građane, i nikada ne bi sačuvalo svoj antifašistički i civilizacijski duh, da su prevladali oni koji nastoje da prodube podjele, da rašire mržnju i gnjev među nama, iz svojih interesa. Šesti april je prilika da se okrenemo jedni drugima, da saslušamo jedni druge, zbog nas samih, ali i zbog svih onih koji su dali živote za ovaj grad, a bili bi tužni i nesretni kada bi danas vidjeli u kakvim podjelama živimo", ističe.

Dodaje da olako dopuštamo da nas zavade ljudi koji zaslijepljeni borbom za lične interese produciraju duboke društvene podjele.

"Kroz historiju smo pokazali da znamo dati odgovor na svaku nepravdu koja se ovom gradu namjeravala činiti. Pokazali smo i to da smo spremni da oprostimo, ali ne i da zaboravimo. Ne dopustimo danas da nepravdu sami sebi nanosimo. Ujedinimo se protiv svega onog što je loše kao što smo to kao građani ovog grada činili mnogo puta do sada. Ostanimo ponosni i dostojanstveni, onako kako to Sarajevo zaslužuje", zaključuje.

 

 

Podijeli:

Najnoviji sadržaj