Preminuo general Jovan Divjak: Grad Sarajevo upućuje iskreno saučešće porodici i prijateljima

Preminuo general Jovan Divjak: Grad Sarajevo upućuje iskreno saučešće porodici i prijateljima
  • 08 Apr, 2021

U Sarajevu je danas, u 84. godini, umro bivši general Armije Republike Bosne i Hercegovine, Jovan Divjak.

General Divjak je simbol herojske odbrane Sarajeva u periodu od 1992. do 1995. godine, ali i postratne obnove bosanskohercegovačkog društva.

U godinama koje su uslijedile nakon agresije na BiH, kroz Udruženje "Obrazovanje gradi BiH“ pomogao je mnogima, prije svega djeci poginulih boraca i ostalim ugroženim kategorijama.

To i jeste bila misija Udruženja koje je nastalo 1994. godine, a kojem je pripala „Šestoaprilska nagrada Grada Sarajeva“ u 2016. godini za doprinos u drugim oblastima rada i stvaralaštva.

Nagradu je primio Jovan Divjak:

„…Zahvaljujući Vama dobrim ljudima, filantropima, preko 50.000 djece u školama i porodicama u BiH dobilo je materijalnu pomoć́ koja im je olakšala školovanje. Zato „Šestoaprilska nagrada Grada Sarajeva“ pripada svakome od vas koji ste na bilo koji način učestvovali u ostvarivanju ideje da je obrazovanje najjače oružje kojim se može mijenjati svijet“, kazao je tada.

Divjak je rođen je 11. marta 1937. godine u Beogradu, gdje je završio 12. klasu Vojne akademije, kurs za komandanta bataljona, Komandno-štabnu akademiju i Ratnu školu.

Bio je prvi nosilac najvišeg francuskog ordena, Legije časti iz Bosne i Hercegovine.

U ime Grada Sarajeva, gradonačelnica Benjamina Karić upućuje iskreno saučešće porodici i prijateljima.

 

Podijeli:

Najnoviji sadržaj