Top sa Žute tabije označio početak mjeseca ramazana

Top sa Žute tabije označio početak mjeseca ramazana
  • 12 Apr, 2021

Večeras je sa zalaskom sunca i tradicionalnim pucnjem iz topa sa sarajevske Žute tabije, ozvaničen početak mjeseca ramazana.

Vjernici ramazan već drugu godinu zaredom dočekuju u specifičnim uslovima, ali ova tradicija duga blizu 200 godina, nije prekinuta ni u izazovnim vremenima pandemije koronavirusa.

"Našem Smailu Kriviću koji je posljednje 24 godine zadužen za pucanj topa sa Žute tabije tokom ramazana u Sarajevu želim brz oporavak od koronavirusa i da tradiciju nastavi u drugoj polovini ramazana. Na ovaj način zajedno doprinosimo jačanju zajedništva i tolerancije svih vjera i kultura u našoj zemlji, što i jeste njena višestoljetna baština", kazala je gradonačelnica Benjamina Karić, te u ime Grada Sarajeva i u svoje lično ime, građankama i građanima muslimanima i Islamskoj zajednici Bosne i Hercegovine, uputila iskrene čestitke povodom nastupajućeg mjeseca ramazana:

"Želim da dane molitve i odricanja tokom posta provedete u dobrom zdravlju, porodičnoj sreći i međusobnom poštovanju te u ovim vanrednim okolnostima ramazan iskoristite za svoj mentalni i duhovni preporod. Žao mi je što ovo mjesto svojim sadržajima neće okupljati sve generacije Sarajlija kao nekada i uz jedinstven pogled na grad, značajnim manifestacijama njegovati ramazanske običaje."

Podijeli:

Najnoviji sadržaj