Gradonačelnica Karić sa zamjenicima položila cvijeće i odala počast žrtvama genocida u Srebrenici

Gradonačelnica Karić sa zamjenicima položila cvijeće i odala počast žrtvama genocida u Srebrenici
  • 18 Apr, 2021

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić posjetila je danas sa zamjenicima Harisom Bašićem i Anjom Margetić Memorijalni centar Potočari te odala počast žrtvama genocida u Srebrenici, najvećeg masakra u Evropi nakon Drugog svjetskog rata.

„Hodajući između bolnih uspomena na ljude ubijene u genocidu, pred očima su mi se odvijale slike njihovih posljednjih trenutaka i patnje članova porodica koju cijeli život nose sa sobom. Tu patnju nitko ne može olakšati, ali ono što možemo i moramo uraditi je da čuvamo sjećanje na žrtve genocida svaki dan u godini. To je naša civilizacijska dužnost“, istakla je gradonačelnica.

Kazala je i kako je iznenađena da u Budžetu Grada Sarajeva za 2021. godinu nema sredstava za Memorijalni centar:

„Dala sam obećanje da ću osigurati sredstva u rebalansu Budžeta za 2021. godinu te da će Grad Sarajevo pomagati finansijski i projekte Memorijalnog centra naredne četiri godine“, dodaje Karić.

Prethodnih godina u Potočarima se, u vrijeme obilježavanja godišnjice genocida u Srebrenici, okupljalo od 25.000 do 50.000 ljudi.

Jedanaestog jula će biti obilježena 26. godišnjica u uslovima koje kao i prošle godine, nažalost, diktira pandemija koronavirusa.

Podijeli:

Najnoviji sadržaj