Ambasadorica Hlavsová i ambasador Vos gosti gradonačelnice Karić u Vijećnici

Ambasadorica Hlavsová i ambasador Vos gosti gradonačelnice Karić u Vijećnici
  • 04 May, 2021

Ambasadorica Češke Republike u Bosni i Hercegovini Nj. E. Ivana Hlavsová i ambasador Kraljevine Nizozemske u Bosni i Hercegovini Nj. E. Reinout Vos, bili su današnji gosti gradonačelnice Benjamine Karić i njenog zamjenika Harisa Bašića u Vijećnici.

Ambasadori su novom gradskom rukovodstvu poželjeli uspješan mandat uz želje da se tradicionalni historijski i prijateljski odnosi Bosne i Hercegovine sa Češkom i Nizozemskom i dalje uspješno razvijaju.

U razgovoru sa ambasadorom Vos, gradonačelnica je pozdravila stalne interese Ambasade da doprinese razvoju bosanskohercegovačke prijestolnice, ali i intenziviranju njenih odnosa sa Gradom Den Haagom.

Upravo je arhiva Haškog tribunala, po riječima Karić, jedna od najvećih vrijednosti kojima Grad Sarajevo raspolaže.

Gradonačelnica se posebno zahvalila ambasadorici Hlavsovoj, Češkoj Republici i njenom narodu za kontinuiranu pomoć u vrijeme pandemije koronavirusa.

Mjesto njihovog današnjeg susreta i jedan od simbola glavnog grada Bosne i Hercegovine iz doba austrougarske vladavine - sarajevska Vijećnica, projekat je poznatog češkog arhitekte Karla Paržika (Karel Pařík).

Paržik je dao veliki doprinos urbanizaciji i izgradnji Sarajeva, a u junu sljedeće godine obilježava se 80. godišnjica njegove smrti.

Podijeli:

Najnoviji sadržaj