Grad Sarajevo uspješno implementirao projekat Muzejske priče

Grad Sarajevo uspješno implementirao projekat Muzejske priče

Pored brojnih izazova koje je donijelo doba pandemije koronavirusa, Grad Sarajevo kao vodeći aplikant, zajedno sa svojim partnerima, uspješno je realizirao projekat Muzejske priče te postao primjer dobre prakse sa rezultatima koji su ostvareni. 

Projekat “Muzejske priče” realizira se u okviru Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA II)-Programa prekogranične saradnje Srbija-Bosna i Hercegovina 2014-2020, a implementiran je u partnerstvu sa Historijskim muzejom BiH, Centrom za kulturu „Vuk Karadžić“ iz Loznice i Zavodom za zaštitu spomenika kulture iz Kraljeva. 

Ukupna vrijednost projekta je 459.981,23 EURA, od čega Evropska unija sufinansira 390.110,08 EURA (84,81%), a preostalih 69.871,18 EURA (15,19%) obezbjeđuju partneri na projektu.

Aktivnosti projekta su doprinijeli jačanju kapaciteta 11 muzeja prekograničnog područja: 6 u BiH (Historijski muzej BiH, Olimpijski muzej BiH, Zemaljski muzej BiH, Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH, Muzej Vijećnica, Muzej Sarajeva) i 5 muzeja/institucija u Srbiji (Centar za kulturu „Vuk Karadžić“ Loznica, Zavod za zaštitu spomenika kulture Kraljevo, Narodni muzej Užice, Zavičajni muzej Priboj, Muzej Prijepolje).

Uspješnom realizacijom projekta, muzeji imaju bolju održivost, bolju vidljivost, veće tehničke kapacitete za svoj budući rad kroz nabavljenu opremu, audio vodiče/aplikacije, restauriran prostor, digitalizirane muzejske zbirke, izrađene promotivne video uratke i kataloge, kao i muzejske radnike osposobljene za nove metode rada. 

Na ovaj su način muzeji postaju vidljiviji u društvu te se podiže svijest o njihovom značaju i bogatstvu koje sadrže.

Bitno je napomenuti da su se uspješnom implementacijom ovog kompleksnog projekta, pored muzeja, ojačali i kapaciteti Grada Sarajeva u svim fazama, od apliciranja pa do izvještavanja te predstavlja značajnu referencu koja će poslužiti za nove projektne ideje i aplikacije. 

Procese jačanja muzeja kao čuvara kulturno-historijskog naslijeđa, kao i jačanje Grada Sarajeva u oblasti privlačenja sredstava iz međunarodnih fondova za potrebe u zajednici, nastavit ćemo graditi i u budućnosti na temeljima koje smo postavili ovim projektom. 

Sve aktivnosti mogle su se pratiti i putem Facebook stranice: https://www.facebook.com/Muzejske-pri%C4%8De-592037601310473/

Podijeli:

Najnoviji sadržaj