Karić-Ping: Sarajevo i Tianjin ove godine obilježavaju 40 godina pobratimskih veza

Karić-Ping: Sarajevo i Tianjin ove godine obilježavaju 40 godina pobratimskih veza
  • 07 May, 2021

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić sa zamjenikom Harisom Bašićem upriličila je danas prijem za ambasadora NR Kine u BiH, Nj. E. Ji Pinga, koji im je poželio uspješan mandat.

Tokom vrlo srdačnog i prijateljskog razgovora, razmotrena je dosadašnja uspješna saradnja Sarajeva sa Pekingom i Tianjinom. Posebno su istaknute veze Sarajeva i Tianjina, koji ove godine obilježavaju 40 godina bratimljenja. Gradonačelnica je predložila da Sarajevo proširi veze i sa drugim kineskim gradovima.

„Vjerujem da će odnosi Sarajeva sa kineskim gradovima biti još bliži u budućnosti i da ćemo jačati i ekonomsku i kulturnu saradnju“, istakla je gradonačelnica Karić te se zahvalila na svemu što NR Kina čini za BiH i njen glavni grad.

Ovom prilikom gradonačelnica Karić je ambasadora Pinga upoznala sa gradskim projektima, poput renoviranja kasarne Jajce, rekonstrukcije opservatorija na Trebeviću, Projekta čista rijeka Miljacka, a koje će, između ostalog, voditi nova gradska administracija. U Paviljonu prijateljstva, kojeg je Sarajevo 2019. godine dobilo na poklon od Tianjina, planirano je i održavanje kulturnih i sportskih događaja u organizaciji Grada Sarajeva i Ambasade NR Kine.

U fokusu današnjeg prijema bila je organizacija 5. Samita gradonačelnika glavnih gradova centralne i istočne Evrope 17+1 u Sarajevu u drugoj polovini ove godine. Ambasador je najavio i održavanje Međunarodnog okruglog stola pobratimskih gradova i Foruma o urbanom upravljanju koji će se održati 19. maja online u organizaciji Grada Tianjina, a na kojima će učestvovati i Grad Sarajevo.

 

 

 

 

 

 

 

 

Podijeli:

Najnoviji sadržaj