Obilježavanje Dana Evrope: U Historijskom muzeju BiH otvorena multimedijalna izložba "Buđenje solidarnosti"

Obilježavanje Dana Evrope: U Historijskom muzeju BiH otvorena multimedijalna izložba "Buđenje solidarnosti"
  • 07 May, 2021

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić, direktorica Historijskog muzeja BiH Elma Hašimbegović i ambasador EU u BiH Johann Sattler otvorili su u Historijskom muzeju BiH multimedijalnu izložbu "Buđenje solidarnosti", povodom obilježavanja Dana Evrope.

Gradonačelnica Karić je istakla da je Sarajevo dio porodice glavnih gradova Evrope te da je ono antifašističko, demokratsko i slobodarsko:

- Takvo Sarajevo ide u korak s Evropom koja je demokratska i liberalna i koja će sasvim sigurno uvijek njegovati i prepoznati pozitivne vrijednosti koje dolaze iz našeg lijepog grada.

Poželjela je dobrodošlicu u Sarajevo svim dobrim ljudima koji mu žele doprinijeti, graditi ljepši i bolji grad, a time i ljepšu i bolju Bosnu i Hercegovinu.    

Ambasador Sattler je kazao da osnivači Evropske unije prije 70 godina ne bi mogli ni sanjati o uspjehu koji je ostvario taj projekt. 

- Ponekad ljudi govore samo o problemima Unije, koji jesu stvarni, ali ne treba zaboraviti da smo imali više od 70 godina mira nakon rata koji je odnio milione ljudskih života zbog zle ideologije - dodao je Sattler.

Najavljeno da će tokom maja biti nastavljene brojne aktivnosti u okviru obilježavanja Dana Evrope u cijeloj zemlji uz bogat online sadržaj.

Podijeli:

Najnoviji sadržaj