TRIBUTE: Integrirane i inovativne aktivnosti za održivi razvoj urbane mobilnosti

TRIBUTE: Integrirane i inovativne aktivnosti za održivi razvoj urbane mobilnosti
  • 07 Jun, 2021

Gradski prijevoz suočava se s izazovima koje postavljaju nove tehnologije, kao i socioekonomske i demografske promjene, tražeći efikasnija rješenja i usluge mobilnosti prilagođene novim načinima putovanjima i potrebama građana.

Stoga, transnacionalni Iterreg ADRION projekat TRIBUTE („inTegRated and Innovative actions for sustainaBle Urban mobiliTy upgrade“) ima za cilj jačanje evropske teritorijalne saradnje u Jadransko-jonskoj regiji, fokusirajući se na moderne urbane izazove.

Korištenjem inovativnih metoda i alata, bit će uspostavljeni integrirani akcioni planovi kako bi se podržala održiva mobilnost u osam gradova partnera na projektu: Milan (IT), Maribor (SLO), Ljubljana (SLO), Zagreb (HR), Patras (GR), Novi Sad (RS), Sarajevo (BiH) i Podgorica (CG).  

Identificiranjem i uključivanjem ključnih učesnika u javnom, poduzetničkom i akademskom spektru, kao i samih građana, bit će pronađena i testirana novo dizajnirana rješenja za gradsku mobilnost kako bi se promovirale moderne navike i ponašanje putnika te potrebe pojedinih gradova.

Glavni cilj projekta je poboljšanje gradskog prijevoza kroz razvoj efikasnijih usluga i prilagođenih rješenja. Da bi ovo postigli, planirano je identificiranje inovativnih rješenja za mobilnost koja promoviraju javni prijevoz i aktivne načine putovanja, dok se istovremeno smanjuje individualni prijevoz i posjedovanje automobila u Jadransko-jonskoj regiji.

Projekat uključuje i identifikaciju vanjskih uslova i tehničkih zahtjeva neophodnih da bi se omogućila inkluzivna upotreba održivih i inovativnih rješenja, a tiču se urbane mobilnosti.

Predviđeno je i zaključivanje Sporazuma o zajedničkoj transnacionalnoj strategiji za održivu i inovativnu mobilnost u gradovima Jadransko-jonske regije.

U skladu sa postavljenim projektnim ciljevima Grada Sarajeva, planirano je postavljanje električnih punionica na više lokacija u Sarajevu.

Više informacija o projektu na https://tribute.adrioninterreg.eu.

Podijeli:

Najnoviji sadržaj