Prvi sastanak Upravnog odbora Evropskog ogranka „Gradonačelnika za mir“

Prvi sastanak Upravnog odbora Evropskog ogranka „Gradonačelnika za mir“
  • 10 Jun, 2021

Zamjenik gradonačelnice Grada Sarajeva Haris Bašić danas je učestvovao u radu prvog online sastanka Upravnog odbora Evropskog ogranka „Gradonačelnika za mir“.

Mreža „Gradonačelnici za mir“, koju predvodi Grad Hirošima, ima za cilj promociju i ostvarenje trajnog mira u svijetu, borbu protiv gladi i siromaštva, zaštitu prava izbjeglica i čovjekove okoline te podizanje svijesti o potrebi ukidanja nuklearnog oružja.

Grad Sarajevo je član „Gradonačelnika za mir“ od 2004. godine, a u junu 2015. postao je vodeći grad „Gradonačelnika za mir“ u BiH.

Evropski ogranak kojeg, između ostalih, čine evropski gradovi Hannover, Volgograd, Malakoff, Manchester, Ypres, Granollers, Sarajevo, Cervia, osnovan je na sastanku u Hannoveru 4. novembra 2019. godine.

Tom prilikom dogovoreno je da će predsjednik biti gradonačelnik Granollersa, a potpredsjednik gradonačelnik Manchestera.

Na današnjem sastanku Upravnog odbora usvojen je Statut i Operativni plan. Obaveze Grada Sarajeva prema Statutu, pored učešća u sastancima Ogranka i učestvovanja u radu radne grupe, je i promocija aktivnosti Mreže u regiji.

 

Podijeli:

Najnoviji sadržaj