Karić u posjeti ANUBIH: Nemjerljiv doprinos nauci, umjetnosti i društvu u cjelini

Karić u posjeti ANUBIH: Nemjerljiv doprinos nauci, umjetnosti i društvu u cjelini
  • 02 Jul, 2021

„Vaše djelovanje zaslužuje poštovanje. Jaču podršku i čvršću povezanost pri realizaciji projekata od interesa i za Grad Sarajevo i za Akademiju nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine“, istakla je gradonačelnica Benjamina Karić prilikom posjete najvišoj naučnoj i umjetničkoj instituciji na ovim prostorima.

U razgovoru sa domaćinom, Murisom Čičićem, predsjednikom ANUBIH, gradonačelnica je ukazala na spremnost Grada Sarajeva da nastavi i ubuduće pružati podršku i pomagati rad, razvijanje projekata i istraživanja, objavu stručne literature, održavanje naučnih konferencija i predavanja u organizaciji Akademije nauka i umjetnosti BiH.

Tim povodom je potpisan Ugovor kojim će Grad Sarajevo sufinansirati programske i projektne aktivnosti ANUBiH koja ove godine obilježava 70 godina svoga djelovanja.

„Nemjerljiv je doprinos vaših članova nauci, umjetnosti i društvu u cjelini. Zato je neophodno uključivanje svih nivoa vlasti kako bi se poboljšao status, standard i uslovi rada naše najviše naučne institucije“, poručila je Karić.

Dodala je da je akademija njena velika ljubav, vodilja, mjesto stvaranja, vrednovanja i primjene novih znanja i vrijednosti, koja su joj dobrodošla pri obavljanju dužnosti gradonačelnice.

„Naši akademici svojim stručnim znanjem i iskustvom mogu dati izuzetno značajan doprinos i afirmaciji Sarajeva kao glavnog grada Bosne i Hercegovine”, naglasila je gradonačelnica Karić.

U tom kontekstu će se održati Međunarodni naučni skup na temu „Političko/pravni i zakonski položaj Grada Sarajeva u sistemu lokalne samouprave u Bosni i Hercegovini: Mogućnost reforme, nadležnosti i teritorijalne organizacije“.

Podijeli:

Najnoviji sadržaj