Benjamina Karić u Vijećnici ugostila Martina Klusa

Benjamina Karić u Vijećnici ugostila Martina Klusa
  • 21 Jul, 2021

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić, ugostila je danas sa zamjenicima Harisom Bašićem i Anjom Margetić delegaciju državnog sekretara Ministarstva vanjskih i evropskih poslova Republike Slovačke, Martina Klusa te ambasadora NJ.E. Martina Kačo i njegovog zamjenika, Patrika Turošík.

Razgovarali su o lokalnim projektima kao dijelom razvojne saradnje Slovačke i Bosne i Hercegovine te o njihovoj implementaciji u Sarajevu s ciljem osiguravanja što efikasnijeg sistema finansiranja glavnih gradova, ali i jačanja njihove uloge u procesu lokalnog, ekonomskog razvoja.

Po riječima gradonačelnice, hvale vrijedni su kontinuirani napori Republike Slovačke u podršci našoj zemlji ka EU i NATO integracijama.

„Građane Slovačke i BiH vežu tradicionalne i duge veze, a naš zajednički cilj je razvijanje bilateralnih odnosa dviju prijateljskih zemalja, posebno glavnih gradova Sarajeva i Bratislave“, kazala je Karić.

Grad Sarajevo dijeli članstvo sa gradovima Slovačke Republike u brojnim međunarodnim asocijacijama, kao što su „Eurocities“, Unija glavnih gradova Centralne i Jugoistočne Evrope (UCSEEC) i ‘Gradonačelnici za mir’.

“Radujem se što je Sarajevo prepoznato kao grad koji svojom multietničkom tolerancijom može snažno utjecati na razvijanje i jačanje saradnje između građana, regija i država”, dodala je gradonačelnica, u nadi da će ova članstva otvarati prostore za nove dijaloge.

Klusa je upoznala i sa administrativno-pravnim položajem Sarajeva kao glavnim gradom BiH, načinom na koji funkcionira, njegovom teritorijalnom organizacijom, nadležnostima i izvorima finansiranja te realizacijom aktuelnih, kapitalnih projekata.

Uvažavajući činjenicu da glavni gradovi trebaju biti nosioci pozitivnih utjecaja na ukupne demokratske i druge tranzicijske procese, Klus je predložio da gradonačelnica Karić dođe u službenu posjetu gradonačelniku Bratislave, Matúšu Vallo.

Podijeli:

Najnoviji sadržaj