Karić - Tanović: Intenzivirati saradnju preko zajedničkih projekata

Karić - Tanović:  Intenzivirati saradnju preko zajedničkih projekata
  • 13 Sep, 2021

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić posjetila je Filmski centar Sarajevo i sa direktoricom Ines Tanović razgovarala o intenziviranju saradnje preko zajedničkih projekata Grada i ove filmske kuće.

Jedan od njih se odnosi na Bistričku stanicu koja će se uskoro, obnovljena u autentičnom zdanju, otvoriti za građane i turiste grada. Obzirom na simboliku lokacije ovog historijskog i turističkog objekta, Karić i Tanović su razmatrale mogućnost da se ovaj nacionalni spomenik oplemeni dijelom postavke iz Muzeja Valter Brani Sarajevo.

Direktorica Tanović je ovom prilikom gradonačelnicu Karić upoznala sa planovima i novim projektima čiji je krajnji cilj oživjeti Filmski centar kako bi postao pokretačka snaga bh. filmske industrije, ali i mjesto edukacije mladih filmskih generacija.

Naglasila je da Centar baštini bogatu filmsku zbirku, više od 500 dokumentarnih i više od 80 igranih filmova koje su proizvele producentske kuće Bosna film, Studio film i Sutjeska film. Dodala je da je filmska građa u vlasništvu Centra nedavno proglašena nacionalnim spomenikom BiH, a Američka ambasada dodijelila je sredstva za očuvanje i digitalizaciju iste.

Gradonačelnica Karić je naglasila uvjerenje da je njena posjeta Filmskom centru početak saradnje kao partnera na očuvanju filmskog blaga Sarajeva i Bosne i Hercegovine.

„Sarajevo Film Festival, UNESCO grad filma, Filmski centar sa Muzejom Valter brani Sarajevo, prvim filmskim muzejom na Balkanu, brojna evropska i svjetska priznanja koja su dobila bh. filmski stvaraoci – obavezuju nas da svesrdno podržimo i damo svoj doprinos kreativnoj bh. filmskoj industriji“, poručila je gradonačelnica Karić te posjetila izložbu “BiH kinematografija od 1947.-1994. godine”. 

Podijeli:

Najnoviji sadržaj