Haris Bašić na svečanom otvorenju festivala “Ja BiH... Pet dana Sarajeva u Zagrebu“

Haris Bašić na svečanom otvorenju festivala “Ja BiH... Pet dana Sarajeva u Zagrebu“
  • 13 Oct, 2021

“Naše prijestolnice i dvije prijateljske države ponovo spaja kulturna saradnja koja jeste najbolji način za povezivanje i prijateljstvo i ljudi i gradova”, kazao je u svom obraćanju zamjenik gradonačelnice Grada Sarajeva Haris Bašić na svečanom otvorenju jubilarnog desetog izdanja festivala “Ja BiH... Pet dana Sarajeva u Zagrebu“.

Do 16. oktobra, zagrebačka kulturna scena će odisati duhom Sarajeva.

Naime, galerija Klovićevi dvori, kino Kinoteka, Napretkov kulturni centar i KIC će biti poprište raskošnog kulturno-umjetničkog programa. Hrvatska metropola ponovo će okupiti najuspješnije umjetnike, njegujući tako bliskost i saradnju dvaju gradova, odnosno država.

Bašić je istakao da osim jubileja samog festivala, obilježavamo i velikih dvadeset godina uspješnih partnerskih i prijateljskih veza Grada Sarajeva i Grada Zagreba potpisanim Sporazumom o saradnji u aprilu 2001. godine:

“Sarajevo je upravo to, grad prijatelj, koji je oduvijek predstavljao jedinstven spoj srednjoevropske, balkanske i mediteranske kulture i zato danas govorimo tim univerzalnim jezikom”, poručio je zamjenik gradonačelnice.

Festival organizira Udruženje za promociju kulture i umjetnosti 'Ja bih', u saradnji s Hrvatskim kulturnim društvom Napredak, Napretkovim kulturnim centrom, Bošnjačkom nacionalnom zajednicom Grada Zagreba, te Gradom Sarajevom i Gradom Zagrebom, a otvoren je izložbom “Plakati, crteži, ilustracije“ Dejana Slavuljice (ALU Sarajevo) i koncertom “Sve ove godine“.

 

 

Podijeli:

Najnoviji sadržaj