Posjeta delegacije Privredne komore IR Iran Gradu Sarajevu

Posjeta delegacije Privredne komore IR Iran Gradu Sarajevu
  • 13 Oct, 2021

Gradski vijećnik Alem Logo bio je domaćin delegaciji Privredne komore IR Iran u Vijećnici.

Sa ambasadorom, NJ.E. Gholamreza Alimohammad Ghelickhan, iranskim privrednicima, Udruženjem privrednika IRBA na čelu sa Mensurom Hodžićem i predsjednikom Privredne komore FBiH Mirsadom Jašarspahićem, razgovarao je o tradicionalno dobrim odnosima Bosne i Hercegovine i Irana, ali i glavnih gradova Sarajeva i Teherana.

Prijestolnice imaju uspostavljene pobratimske odnose od 2016. godine, koje, složili su se sagovornici, treba nastaviti jačati, posebno kada je u pitanju sektor ekonomije.

Gosti su prenijeli svoja iskustva izgradnje 45 tehnoloških parkova i 6400 kompanija, preko 100 centara za razvoj te stotinu Univerziteta na kojima studira 4 miliona studenata.

Izrazili su veliko zadovoljstvo što Bosna i Hercegovina ima priliku da započne i ostvari kontakte i saradnju sa zemljom kao što je Republika Iran, a koja je u jednom periodu bila osamnaesta u svijetu po ekonomskom razvoju.

Predsjednik Privredne komore FBiH pozvao je Republiku Iran i sve njene privrednike da koriste poznanstva i kontakte iz Bosne i Hercegovine, ističući da zadatak privrednih komora i jeste da zastupaju interese privrednika.

Tokom posjete su involvirani i Univerziteti koji su spremni da budu partneri u izgradnji partnerskih odnosa.

Delegaciju Privredne komore IR Iran predvodio je prof. dr. Siavash Malekifar, potpredsjednik za razvoj fonda za inovacije.

Podijeli:

Najnoviji sadržaj