Podrška Grada Sarajeva Udruženju “Žena – žrtva rata”

Podrška Grada Sarajeva Udruženju “Žena – žrtva rata”

Sada već višedecenijski cilj Udruženja “Žena – žrtva rata” je utvrđivanje istine i pravde, te pružanje psiho-socijalne pomoći i podrške preživjelim žrtvama ratnog silovanja.

Gradonačelnica Benjamina Karić susrela se sa predsjednicom Udruženja i višestruko nagrađivanom aktivistkinjom za prava žena u Bosni i Hercegovini, Bakirom Hasečić.

Razgovarale su, između ostalog, o ostvarivanju statusnih prava ove ranjive kategorije našeg društva, ali i radu pravosudnih institucija.

“Iako je prošla četvrt stoljeća od završetka rata, ovu temu nameće nam naša ljudska odgovornost, ali i izazovna svakodnevnica. Članice ovog Udruženja su tokom agresije na BiH preživjele najteže oblike zlostavljanja, a njihova borba za pravdu traje i danas. Grad Sarajevo u toj borbi želi stajati uz njih. Ne zaboravljamo njihovu žrtvu, ali ni bolnu historiju ove zemlje”, poručila je gradonačelnica Karić.

Predsjednica Udruženja je izrazila zahvalnost gradonačelnici i Gradu Sarajevu što kao rijetki organi vlasti u BiH pokazuju emaptiju i žele pomoći radu Udruženja.

Podsjetimo, Hasečić je dobitnica mnoštva nagrada i priznanja, a 2018. godine odlikovana je doktoratom Glasgow Caledonian Univerziteta zbog doprinosa u borbi za ljudska prava i pravde za žene.

Udruženje „Žena-žrtva rata” do danas je evidentiralo 10.155 žrtava silovanja, seksualnog, fizičkog i psihičkog zlostavljanja.

Podijeli:

Najnoviji sadržaj