Kreirajmo zajedno prvu urbanu baštu i senzorni park u Sarajevu!

Kreirajmo zajedno prvu urbanu baštu i senzorni park u Sarajevu!
  • 23 Nov, 2021

U petak, 03.12.2021. godine sa početkom u 13 sati u prostorijama Škole za srednje stručno obrazovanje i radno osposobljavanje u Sarajevu održat će se javna interaktivna diskusija sa ciljem prikupljanja kreativnih ideja građana o izgledu i dizajnu prve urbane bašte sa senzornim elementima u Sarajevu.

Događaj će imati formu “urban lab-a”, neformalne kreativne ideacije sa građanima koja je pilotirana kroz inicijativu “Moja ulica, moja mašta” na nekoliko sarajevskih lokacija u namjeri da potakne građansko učešće i ideje o regeneraciji urbanih prostora. Inicijativu podržavaju Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP), Općina Centar, Grad Sarajevo i Arhitektonski fakultet u Sarajevu.

Urbana bašta zamišljena je kao javna zelena površina za rekreaciju i druženje, u kojoj djeca, ali i drugi građani i građanke, mogu provoditi vrijeme, saditi biljke i drveće te uzgajati voće i povrće. Ono što izdvaja ovaj prostor su elementi senzornog parka kroz koje se stimulira svih pet čula, a koji bi bio prilagođen osobama sa i bez poteškoća u razvoju. Ideja prve urbane bašte i senzornog parka je da omogući bolje upoznavanje djece sa okolinom, uključujući djecu sa poteškoćama u razvoju, kroz širok spektar taktilnih i senzornih iskustava. Ovako zamišljen javni prostor pruža prirodno okruženje koje stimulira mentalnu i fizičku rekreaciju građana.

Ovim putem vas pozivamo da nam se pridružite u interaktivnoj facilitiranoj diskusiji u trajanju od sat i pol i date svoj doprinos i ideje u kreiranju prve urbane bašte sa elementima senzornog parka u Sarajevu. Ovo će, također, biti prilika da saznate više o konceptu senzornih bašti.

Obzirom na aktuelne epidemiološke mjere, potrebno je da se svi zainteresirani za ovu javnu diskusiju registriraju putem linka: https://www.eventbrite.com/e/poziv-kreirajmo-zajedno-prvu-urbanu-bastu-i-senzorni-park-u-sarajevu-tickets-215202665967, kako bismo osigurali da je broj učesnika u skladu sa trenutnim zdravstvenim preporukama.

Izgradnja urbane bašte je dio projekta “Connecting nature" kojeg finansira Evropska unija kroz program Horizon 2020, a provode Grad Sarajevo i SERDA u saradnji sa Općinom Novo Sarajevo i Školom za srednje stručno obrazovanje i radno osposobljavanje.

Za sve dodatne informacije možete nas kontaktirati putem maila: [email protected] ili [email protected].

Podijeli:

Najnoviji sadržaj