Benjamina Karić u Vijećnici ugostila Ajnu Jusić

Benjamina Karić u Vijećnici ugostila Ajnu Jusić

“Samo kroz dijalog, aktivizam i javna zagovaranja, možemo stvarati društvo koje se odgovorno suočava sa prošlošću”, poručeno je na susretu gradonačelnice Benjamine Karić sa Ajnom Jusić, predsjednicom Udruženja “Zaboravljena djeca rata / Forgotten Children of War Association” i aktivisticom po čijoj je životnoj priči snimljen film “Grbavica”.

Ajna je gradonačelnici predstavila rad Udruženja na čijem je čelu te ukazala na njihova prava, ali i potrebe.

Govorila je o sadašnjem porodičnom zakonu u BiH, ali i važnosti sinhroniciteta vlasti i mladih ljudi u procesima izgradnje mira.

“Turbulentna historija ovih prostora ostavila je trajne posljedice na naše društvo i toga svi moramo biti svjesni. Naša je dužnost žrtve ne ostaviti same u njihovoj borbi. Grad Sarajevo ima nultu toleranciju prema nasilju i želi pomoći Udruženju u njegovim aktivnostima i procesu izlječenja ratnih trauma”, kazala je gradonačelnica Karić.

Sagovornice su se složile da samo zajedničkim naporima i sinergijom mogu doprinijeti poboljšanju statusa žena i djece rođenih zbog rata u bh. društvu te poticaju na dalju akciju naše zemlje, ali i međunarodnih institucija.

Gošća je gradonačelnici predstavila i predstojeću konferenciju pod nazivom „Vidljivost djece rođene kao posljedica rata” koja se organizira povodom 25. novembra, Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama.

Podsjetimo, Ajna Jusić je dobitnica nagrade britanske agencije Shape History i samim tim je ušla u mali krug od sedam žena koje je svijet slavio u izazovnoj 2020. godini.

Podijeli:

Najnoviji sadržaj