Margetić učestvovala na online Forumu o saradnji prijateljskih gradova za zajednički razvoj uoči ZOI u Pekingu

Margetić učestvovala na online Forumu o saradnji prijateljskih gradova za zajednički razvoj uoči ZOI u Pekingu
  • 14 Jan, 2022

Zamjenica gradonačelnice Grada Sarajeva Anja Margetić prisustvovala je online Forumu o saradnji prijateljskih gradova za zajednički razvoj koji se održava uoči Zimskih olimpijskih igara i Zimskih paraolimpijskih igara 2022. u Pekingu.

U svom pozdravnom obraćanju dogradonačelnica Margetić kazala je da je gradovima organizatorima olimpijskih igara zajedničko promoviranje olimpijskih vrijednosti i dobrobit sporta:

„Biti domaćin olimpijskih igara je prilika da se osjetimo kao dio nečeg većeg od nas samih i kao građani svijeta u skladu sa univerzalnim vrijednostima olimpijskog duha: mirom, prijateljstvom i zajedništvom“, smatra Margetić.

Istakla je da je aktuelna administracija Grada Sarajeva, u čijoj je „ličnoj karti“ zapisano domaćinstvo dviju olimpijada, odlučna uvrstiti olimpijsko naslijeđe u urbanističku, turističku i sportsku strategiju razvoja bh. prijestolnice.

Učesnike Foruma je podsjetila da su XIV Zimske olimpijske igre 1984. godine bile jedan od najsvjetlijih trenutaka u historiji Sarajeva i njihovo nasljeđe je vidljivo i danas. Sarajevo je tada pokazalo da može „brže, više i jače“, a naš grad je postao svjetska prijestolnica ne samo sporta već i kulture, gostoljubivosti i prijateljstva.

„Sada ponovo radimo na tome da vratimo olimpijski plamen u Sarajevo putem zajedničke kandidature za Zimske olimpijske igre 2030. s Gradom Barcelonom, za što smo već dobili podršku nacionalnih olimpijskih komiteta zemalja Srednje i Istočne Evrope: Slovenije, Albanije, Sjeverne Makedonije, Kosova, Poljske“, istakla je Margetić.

Dogradonačelnica je Gradu Pekingu čestitala na naporima uloženim tokom priprema za najveću svjetsku smotru sporta, poželjela bh. takmičarima da postignu svoje najbolje rezultate i tako u najboljem svjetlu predstave sebe, Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu.

 

 

Podijeli:

Najnoviji sadržaj