U Sarajevu organiziran program povodom obilježavanja Dana sjećanja na žrtve holokausta

U Sarajevu organiziran program povodom obilježavanja Dana sjećanja na žrtve holokausta

Okruglim stolom i otvorenjem izložbe "Konferencija Wannsee u Berlinu (20. januar 1942) - Konačno rješenje jevrejskog pitanja“, danas je u Sarajevu obilježen 27. januar - Dan sjećanja na žrtve holokausta, u organizaciji Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu sa Jevrejskom zajednicom u BiH i uredom UNESCO-a.

Ovim povodom, gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić imala je izlaganje na temu "Pravni položaj Jevrejske zajednice u Bosni i Hercegovini od 1918. do 1945. godine."

Poručila je da razgovarati o najtežim oblicima zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava predstavlja kolektivnu odgovornost.

Tokom historije smo zajednički prolazili lijepe i one manje lijepe trenutke, a naša je obaveza da uspomenu na sve sarajevske i bh. Jevreje, koji su stradali tokom holokausta, čuvamo, ali ne samo kao uspomenu, nego i kao važnu opomenu da se zlo fašizma nikada ne smije ponoviti”, kazala je Karić i dodala da je “priča o Jevrejima u BiH i priča o Jevrejima u Sarajevu, priča o historiji ove zemlje i njenog glavnog grada”.

Osim gradonačelnice Karić, svoje obraćanje imali su prof. dr. Rifat Škrijelj, prof. dr. Rasim Muratović, autor izložbe Eli Tauber, Nataša Mataušić, Olga Manojlović Pintar, Sabina Galijatović i Lamija Muftić.

Podsjetimo, u novembru 2005. godine, Generalna skupština Ujedinjenih nacija jednoglasno je usvojila Rezoluciju kojom se 27. januar obilježava kao Međunarodni dan sjećanja na holokaust.

Podijeli:

Najnoviji sadržaj