Godišnjica smrti Ante Sučića, gradonačelnika za čijeg mandata smo dobili Olimpijadu

Godišnjica smrti Ante Sučića, gradonačelnika za čijeg mandata smo dobili Olimpijadu
  • 27 Jan, 2022

Na današnji dan prije 36 godina preminuo je bivši gradonačelnik Sarajeva Ante Sučić, u čijem je mandatu od 1975. do 1981. godine naš grad dobio organizaciju Zimskih olimpijskih igara.

Osim što je značajno doprinio da Sarajevo dobije Olimpijadu, jedan je od najzaslužnijih ljudi za to što je organizacija ZOI-ja bila tako uspješna.

U to vrijeme je obavljao funkciju predsjednika Izvršnog odbora Organizacionog komiteta ZOI '84 te bio zadužen za izgradnju sportskih objekata.

Karijeru je počeo u preduzeću "Vaso Miskin Crni" u Sarajevu, a nakon toga je došao i na funkcije predsjednika Općine Novo Sarajevo te generalnog direktora Željezničko-transportnog preduzeća Sarajevo.

Na obje funkcije se pokazao kao uspješan, budući da je Novo Sarajevo u vrijeme njegovog mandata doživjelo snažan razvoj koji se ogledao u izgradnji stambenih, ali i privrednih objekata, među kojima su i Energoinvest i Unioninvest.

Kao direktor ŽTP-a je doprinio da to saobraćajno preduzeće postane ugledno i savremeno za ono vrijeme.

Ante Sučić je rođen 1929. godine u Olovu. Diplomirao je na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu. Preminuo je 27. januara 1986. godine.

Podijeli:

Najnoviji sadržaj