Održan Radni sto o temi \\\"Lijepo lice grada su njegovi dobro odgojeni građani\\\"

Održan Radni sto o temi \\\"Lijepo lice grada su njegovi dobro odgojeni građani\\\"
  • 26 Jan, 2006
Gradonačelnica Sarajeva bila je pokrovitelj danas održanog Radnog stola o temi "Lijepo lice grada su njegovi dobro odgojeni građani", koji su organizirali NVO "Djeca stubovi svijeta" i Vijeće za djecu Bosne i Hercegovine.

U radu Stola učestvovali su eminentni stručnjaci iz oblasti odgoja i obrazovanja, a obratili su se predstavnik Vijeća Evrope u BiH Tim Karter, član Akademije, nauka i umjetnosti BiH prof. Vladimir Premec, predsjednik Vijeća za djecu BiH Slobodan Nagradić, direktor Gete Instituta u BiH i mnogi drugi. Također značaj ovom stolu dala su i izlaganja sarajevskih srednjoškolaca iz Srednje medicinske škole i Druge gimnazije Sarajevo.

Zaželjevši iskrenu dobrodošlicu svim učesnicima današnjeg Radnog stola gradonačelnica Borovac je iskoristila priliku da NVO "Djeca stubovi svijeta", koja pomaže "da djeca BiH ispod zvijezda, planetom Zemljom, koračaju uspravno i dostojanstveno" čestita petu godišnjicu rada.

- Dijete treba odgajati za društvo u kojem će živjeti, ali to nikako ne smije uništiti njegovu individualnost, jer upravo pravo na različitost i individualne slobode izraz su zdravog društva – rekla je gradonačelnica i istakla da se u našem Sarajevu, u spletu različitih kultura, oduvijek poštovalo pravo na različitost, pravo na slobodan, stvaralački izraz svakog pojedinca.

Predsjednica NVO "Djeca stubovi svijeta" Fatima Hukić istakla je potrebu uvezivanja svih odgojno-obrazovnih i vjerskih institucija kao i medija, koji jedino svojim sinhroniziranim odgojnim programima mogu pomoći roditeljima na putu odrastanja djeteta.

Izvor: Gradska uprava

Podijeli:

Najnoviji sadržaj