Razgovor u Gradskoj upravi o razvoju kulturološkog turizma u Sarajevskoj regiji

Razgovor u Gradskoj upravi o razvoju kulturološkog turizma u Sarajevskoj regiji
  • 30 Jan, 2006
Zamjenik gradonačelnice Sarajeva Josip Jurišić sa saradnicima primio je danas Davida Kinga, šefa USAID-ovog "Projekta podizanja konkurentnosti razvojem klastera" i Alvina Rosenbauma, eksperta iz oblasti kulturološkog turizma sa saradnicima s kojima je razgovarao o mogućnostima razvoja ove grane turizma i turizma uopće u Sarajevskoj regiji.

Sastanku su prisustvovali i Šemsudin Džeko, direktor Turističke zajednice KS, Irfan Mehičić, potpredsjednik Privredne komore KS, Halid Kuburović, dir. JU "Sarajevo art", te Ibrahim Spahić dir. festivala "Sarajevska zima". Dogradonačelnik Jurišić upoznao je prisutne sa namjerama Gradske uprave koja ima za cilj da lokalni turizam podigne na viši nivo, budući da je on jedan od glavnih faktora razvoja grada ali i države uopće, te da Sarajevo iskoristi raspoložive potencijale banjskog, vjerskog, seoskog, planinskog, kongresnog i medicinskog turizma.

David King je istakao da ovaj USAID-ov projekat želi bh. turizam postaviti na jednu konkurentniju poziciju na regionalnom i međunarodnom nivou. "Smatramo da Sarajevo treba imati pozitivan imidž na svjetskom tržištu", naglasio je on.

Prema riječima Alvina Rosenbauma glavni ciljevi projekta su povećati broj turista u Sarajevu, da se oni zadrže više od jednog dana i tako ostave više novca ovdje. "Za to je važan ekonomski utjecaj koji će imati posjetitelji, ali i mogućnost da putem interneta svaki potencijalni turista može napraviti svoju rezervaciju u Sarajevu, za šta je potrebno internetom uvezati ovdašnje hotele, i dobiti na internetu kalendar događaja u gradu", istakao je gospodin Rosenbaum. USAID planira na proljeće održati konferenciju o tome kako bi se Sarajevo trebalo pozicionirati u odnosu na šire tržište, te šta su to prioritetne aktivnosti potrebne da se Sarajevska regija pripremi kako bi zauzela svoju poziciju na svjetskom tržištu. U svrhu pripreme za ovu konferenciju održan je i današnji sastanak u Gradskoj upravi.

Izvor: Gradska uprava

Podijeli:

Najnoviji sadržaj