Grad Sarajevo pokrovitelj Proljetne konferencije Evropske alijanse novinskih agencija (EANA)

Grad Sarajevo pokrovitelj Proljetne konferencije Evropske alijanse novinskih agencija (EANA)
  • 11 May, 2022

Grad Sarajevo priredio je večer dobrodošlice za učesnike Proljetne konferencije Evropske alijanse novinskih agencija (EANA) u Vijećnici.

Benjamina Karić, gradonačelnica Grada Sarajeva, koji je pokrovitelj ovog značajnog medijskog događaja, kazala je da joj je zadovoljstvo ugostiti znalce od riječi i pera - predstavnike evropskih novinskih agencija koji sa osmatračnice društvenih zbivanja među prvima smognu snage, odvažnosti i hrabrosti da se pokrenu, premoste jazove i bezdane.

- Sarajevo i BiH, koji su prije tri desetljeća preživjeli ratne strahote i najdužu opsadu jednog grada, svjesni su krucijalne važnosti uloge i misije medija u periodu odbrane, kao i danas, u godinama izgradnje našeg društva - naglasila je gradonačelnica.

Ponovila je da je sloboda medija temelj demokratije i njena žila kucavica, a ona je ujedno i jedan od osnovnih preduvjeta za slobodu svakog čovjeka.

Domaćin konferencije je Federalna novinska agencija (FENA), čiji je generalni direktor Elmir Huremović naveo:

- Pred nama je u ova dva dana puno posla, zato vas pozivam da uživate u ovom prelijepom prostoru u kojem nas je ugostila uvažena gradonačelnica Benjamina Karić, najmlađa gradonačelnica u historiji Sarajeva - kazao je Huremović.

Predsjednik EANA-e Clemens Pig istakao je da se konferencija održava u veoma izazovnom vremenu te pozdravio predstavnike Ukrinforma, novinske agencije Ukrajine, izražavajući nadu da će se posebno oni uvjeriti da imaju punu podršku i bezgraničnu solidarnost.

Inače, po broju učesnika i uticaju kuća koje predstavljaju članice EANA-e, ovo je najveći medijski skup ikada organiziran u Bosni i Hercegovini. Glavna tema konferencije je "Činjenica i fikcija u ratu i pandemiji".

Podijeli:

Najnoviji sadržaj