Karić na komemoraciji za Ivicu Osima: Bio si najbolji građanin svijeta u Sarajevu i najbolji Sarajlija diljem Planete

Karić na komemoraciji za Ivicu Osima: Bio si najbolji građanin svijeta u Sarajevu i najbolji Sarajlija diljem Planete
  • 14 May, 2022

Komemorativni skup povodom smrti Ivice Osima, velikana bh. nogometa, održan je danas u Narodnom pozorištu u prisustvu članova porodice, prijatelja, kolega, brojnih asova iz naše zemlje, regije, Evrope i svijeta.

Nakon što su prisutni odali počast, prigodnim riječima od Ivice Osima u ime Grada Sarajeva oprostila se gradonačelnica Benjamina Karić:

„Danas se u našem gradu Sarajevu opraštamo od jednog od najboljih među nama, opraštamo se i odajemo počast velikom Ivici Osimu, simbolu našeg grada i države.

Rastući u svome gradu, u svom plemenitom biću razvijao je i nosio najbolje vrijednosti naše Zemlje Bosne. Njegovi sportski talenti, posebno fudbalski, prerastat će u ode životne radosti, svoj Željezničar će sa svojom sabraćom sa Grbavice vinuti u plave oblake barcelonske. Svugdje, od Austrije do Japana, bit će najbolji i najčasniji u svemu. Bio si najbolji građanin svijeta u Sarajevu i najbolji Sarajlija diljem Planete. Sve gradove svijeta Osim je volio, ali svoje Sarajevo najviše, sve dobre ljude planete je grlio, ali svoje Sarajlije najsrdačnije.

Njegov stoicizam ostat će vječno upamćen kada, hrabro i planetarno, časno podnosi ostavku u Beogradu, poručujući da to čini zato što se, na pravdi boga, napada njegov grad, njegovo Sarajevo. Taj čin mora ući u naše udžbenike da naša djeca uče kako se u ovom prkosnom gradu izrasta u velike ljude.

Uz Osimovu bogatu sportsku karijeru vežu se brojna priznanja: bio je zamjenik gradonačelnika Sarajeva, dobitnik je Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva, kao i brojnih nagrada koje su mu dodijeljene diljem svijeta.

Dragi, veliki bosanski čovječe, ostajemo u tuzi, ali ćemo te vječno pamtiti po tvom svjedočenju dobrote i ljubavi prema svakom čovjeku. Ostaješ u vrhu ljudskih gromada čiji su životni stavovi i odnos prema svakom čovjeku bili svim ljudima, bez obzira na njihovu svjetonazorsku pripadnost, poticaj i potpora za život.

Sve što si činio bilo je osmišljeno pravdom, napretkom i za dobrobit našeg Zajedništva.

Neka ti je laka tvoja draga bosanska zemlja, koju samo ljudske gromade tvojih moralnih visina mogu vratiti i povesti u društva najprosvjećenijih naroda“.

Ivica Osim sahranjen je u Aleji velikana na gradskom groblju Bare, kojoj je prisustvovao dogradonačelnik Grada Sarajeva Haris Bašić.

 

Podijeli:

Najnoviji sadržaj