Grad Sarajevo: Počeli radovi na obnovi i rekonstrukciji Bistričkog potoka

Grad Sarajevo: Počeli radovi na obnovi i rekonstrukciji Bistričkog potoka
  • 21 Jun, 2022

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić obišla je radove koji su započeti na obnovi i rekonstrukciji Bistričkog potoka na području općine Stari Grad.

„Aktuelna gradska administracija prepoznala je značaj ovog projekta i krenula u njegovu realizaciju. Prvi put će se izvršiti kompletna sanacija i rekonstrukcija Bistričkog potoka, izgrađenog još u vrijeme austrougarske. Do sada ozbiljnog zahvata nije bilo. Po potrebi se samo interventno djelovalo“, istakla je gradonačelnica Karić.

Radovi zacjevljenja Bistričkog potoka podrazumijevaju sanaciju oštećenja na podu, zidovima i svodu betonske konstrukcije, potom oštećenja na ulaznoj i izlaznoj građevini, te revitalizaciju postojećih revizionih okana. Prema planu radovi će se izvoditi fazno u periodu niskog vodostaja.

Cilj je da se poveća propusnost zacjevljenja te spriječe daljnja propadanja betonske konstrukcije koja direktno mogu ugroziti okolne objekte i stanovništvo. Ovo je još jedan korak ka realizaciji projekta “Čista rijeka Miljacka”.

Započeti radovi prve faze finansiraju se iz Budžeta Grada Sarajeva u vrijednosti od 250.000 KM. Za drugu i treću fazu u postupku je provođenje javne nabavke za šta su osigurana sredstva od Kantona Sarajevo i Grada Sarajeva.

Podijeli:

Najnoviji sadržaj