’Net Zero by 30th Sarajevo Film Festival’: U misiji postizanja klimatski neutralnih, pametnih gradova do 2030. godine

’Net Zero by 30th Sarajevo Film Festival’: U misiji postizanja klimatski neutralnih, pametnih gradova do 2030. godine
  • 11 Aug, 2022

Grad Sarajevo, Sarajevo Film Festival i Kanton Sarajevo u zajedničkoj misiji “Net Zero by 30th SFF” – čišći zrak za sve do 30. Festivalskog izdanja!

Danas je ovim povodom u kinu Meeting Point održana konferencija za medije na kojoj su govorili gradonačelnica Benjamina Karić, direktor Sarajevo Film Festivala Jovan Marjanović, premijer KS Edin Forto, te šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik EU, ambasador Johann Sattler.

"Želimo da bh. prijestolnica bude s nultom emisijom = nulom zagađenosti. Kreativni gradovi UNESCO-a, kao što je Sarajevo, posvećeni su podizanju svijesti o snažnoj ulozi kreativnosti i inovativnosti u provođenju UN-ove Agende održivog razvoja 2030. Sretni smo što nam je SFF pravi partner na tom putu", kazala je Karić.

Ovogodišnje festivalsko izdanje okuplja tri tima za energetsku reviziju čiji će rezultati pokazati koliko energije trošimo u osnovnim aktivnostima, a direktor Marjanović ističe da je poduzeto i niz drugih ekoloških mjera s ciljem smanjenja negativnog uticaja na životnu sredinu.

Podsjećanja radi, Sarajevo je u aprilu ove godine izabrano kao jedan od 100 gradova za Climate-Neutral and Smart Cities Mission (Misija klimatski neutralnih i pametnih gradova) koji nisu iz zemalja EU.

Podijeli:

Najnoviji sadržaj