Dogradonačelnica Margetić učestvovala na 12. Ljubljanskom forumu

Dogradonačelnica Margetić učestvovala na 12. Ljubljanskom forumu
  • 06 Oct, 2022

Zamjenica gradonačelnice Sarajeva Anja Margetić učestvovala je u radu 12. Ljubljanskog foruma koji je posvećen novim razvojnim inicijativama gradova do 2030. godine.

Kroz zanimljive panele, diskusije i prezentacije, razmijenjene su korisne inicijative, ideje i prakse koje će doprinijeti kvalitetnoj energetskoj efikasnosti, urbanoj mobilnosti i digitalnoj transformaciji, te poboljšanju klimatskih uslova.

Na panelu pod nazivom „Klimatski neutralni i pametni gradovi“, uz prisustvo predstavnika gradova našeg regiona i Evrope, dogradonačelnica Margetić je kazala:
“Želimo da Sarajevo bude grad zelenih površina, čistog zraka, čistih rijeka, sa sofisticiranim i praktičnim mogućnostima urbane mobilnosti, grad u kojem će svi stanovnici i posjetitelji uživati i kvalitetno provoditi vrijeme. Svjesni smo da nas čeka još puno posla da bismo ostvarili tu viziju. Ali mi to možemo!”

Margetić je podsjetila skup da je Sarajevo izabrano među 100 gradova u Misiji klimatski neutralnih i pametnih gradova.
„Bila je velika čast biti odabran kao jedan od gradova koji sudjeluje u ovoj misiji EU, ali je to i veliki izazov. U tu svrhu formirani su služba i ekspertni tim gradske administracije koji rade na implementaciji konkretnih projekata“, istakla je dogradonačelnica.

Poručila je da Ljubljanski forum bude podsticaj za nove ideje i aktivnosti s ciljem da „naše gradove učinimo održivim i kvalitetnim urbanim životnim prostorom“.

Podijeli:

Najnoviji sadržaj