Dodijeljene Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva u 2006. godini

Dodijeljene Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva u 2006. godini
  • 14 Mar, 2006
Gradsko vijeće je na danas održanoj sjednici usvojilo Odluku kojom je pojedinačna Šestoaprilska nagrada Grada Sarajeva u 2006. godini dodijeljena  glumici Hasiji Borić, osnivaču Šahovskog kluba "Bosna" i međunarodnom šahovskom sudiji Miloradu Gaćini i akademiku Petru Perici Vidiću.

Dobitnici kolektivne Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva u 2006. godini su: Hor/zbor "PONTANIMA", Institut za hidrotehniku Građevinskog fakulteta u Sarajevu, Javna ustanova Prva bošnjačka gimnazija u Sarajevu, Klinički centar Univerziteta u Sarajevu – KLINIKA ZA ORTOPEDIJU I TRAUMATOLOGIJU, Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine i "ORTOSAR"-u d.o.o. za izradu ortopedskih pomagala.

Na prijedlog gradonačelnice Semihe Borovac, Gradsko vijeće je na današnjoj sjednici odlučilo da se Jasmili Žbanić, rediteljici filma "Grbavica" dodijeli Priznanje "Ključ grada Sarajeva".

- Raduje me što je moj prijelog da se Jasmili Žbanić dodijeli ovo visoko priznanje Grada danas prihvatilo Gradsko vijeće. Ova nagrada, koja je na vrhu kategorizacije priznanja Grada Sarajeva, dodjeljuje se osobama koje su doprinijele razvoju civilizacijskih vrijednosti u našem društvu, posebno u našem gradu. A svojim filmom "Grbavica" Jasmila Žbanić promovirala je grad Sarajevo i državu Bosnu i Hercegovinu na najbolji način, hrabro i jezikom umjetnosti, te podsjetila svjetsku javnost na stradanje bosanskohercegovačke žene - izjavila je gradonačelnica Borovac te istakla da također ostaje pri kandidaturi ove umjetnice za dodjelu Šestoaprilske nagrade, koja se treba provesti u skladu sa propisima.

Visoka priznanja Grada Sarajeva će ovogodišnjim laureatima Šestoprilske nagrade i "Ključ grada Sarajeva" biti uručeno na Dan grada Sarajeva, 6. aprila na svečanoj sjednici u Narodnom pozorištu.

Gradsko vijeće donijelo je i Odluku o proglašenju Otta von Habsburga Počasnim građaninom Grada Sarajeva, a priznanje će mu biti uručeno 23. marta ove godine na svečanoj sjednici Gradskog vijeća.

Gradsko vijeće je usvojilo Prijedlog Odluke o pristupanju izradi Regulacionog plana "Širokača", te Nacrt odluke o usvajanju izmjena i dopuna RP "Dobrinja" i Nacrt Odluke o provođenju izmjena i dopuna ovog planskog dokumenta. Gradski vijećnici su također prihvatili Informaciju o izgradnji Olimpijskog bazena –Otoka - Sarajevo, kao i Informaciju o GIS projektu – potrebe i mogućnosti.

Izvor: Gradska uprava

Podijeli:

Najnoviji sadržaj