Obilježena godišnjica masakra u ulici Ferhadija

Obilježena godišnjica masakra u ulici Ferhadija

“Masakr u Ferhadiji”, “Masakr u ulici Vase Miskina” ili “Sarajevski masakr u redu za hljeb”, dogodio se na današnji dan prije 31 godinu kada je ubijeno 26 Sarajlija.

Gradonačelnica Benjamina Karić odala je počast žrtvama i položila cvijeće u ime Grada Sarajeva.

"Svakog 27. maja, nijemi od bola, odajemo počast našim sugrađanima koji su ubijeni u redu za hljeb, boreći se za puki opstanak. Mjesto na kojem polažemo cvijeće žrtvama, neka je vječna opomena živima, demokratskim snagama ovog grada i cijele nam države, da više nikada ne dozvole da se ugrozi mir. Sarajevo ne zaboravlja, Sarajevo pamti i nastavlja svoju borbu za pravdu. Neka vam je laka zemlja bosanska", poručila je Karić.

Sa gradskim predstavnicima, počast su odale i delegacije Predsjedništva BiH, Kantona Sarajevo, Općine Centar, Stari Grad, Novo Sarajevo, Novi Grad, udruženja te rodbina i prijatelji nastradalih.

Tog kobnog dana ubijeni su: Nedžad Abdija, Ismet Ašćerić, Ruždija Bektešević, Snježana Biloš, Predrag Bogdanović, Vladimir Bogunović, Vasva Čengić, Gordana Čeklić, Mirsad Fazlagić, Emina Karamustafić, Mediha Omerović, Bahrija Pilav, Mila Ruždić, Mile Ružić, Hatidža Salić, Galib Sinotić, Abdulah Sarajlić, Sulejman Sarajlić, Sreten Stamenović, Srećko Šiklić, Božica Trajeri-Pataki, Vlatko Tanacković, Srećko Tanasković, Tamara Vejzagić-Kostić, Jusuf Vladović i Izudin Zukić.

Lakše je ranjeno 108 naših sugrađana. 

Podijeli:

Najnoviji sadržaj