Benjamina Karić: Bh. mladost je naš pogled u budućnost

Benjamina Karić: Bh. mladost je naš pogled u budućnost
  • 07 Jul, 2023

Sarajevo je danas bilo domaćin Konferencije na temu "Demokratija i jačanje participacije mladih" u organizaciji Internacionalnog republikanskog instituta (IRI) i omladinskog delegata Vijeća Evrope.

Gradonačelnica Benjamina Karić u ime Grada Sarajeva pozdravila je učesnike, te ih upoznala sa aktivnostima gradske administracije usmjerene ka kreiranju boljih uslova za mlade, kao i stvaranje mogućnosti da se pozabave pitanjima koji direktno utiču na njihove živote.

U tom pogledu Grad Sarajevo je, kako je kazala, prošlog mjeseca potpisao Sporazum sa četiri gradske općine.

Smatra da je koordinacija sa različitim nivoima vlasti i nevladinim organizacijama neophodna ukoliko želimo ostvariti intenzivniji pristup politikama prema mladima, a što je u fokusu evropske perspektive naše zemlje.

“Ovo je divna prilika da promovišemo kandidaturu Grada Sarajeva za Prijestolnicu mladih 2026. Našli smo se na listi među pet najuspješnijih gradova, i u novembru očekujemo konačnu odluku, uz vjeru da ćemo slaviti sa našom mladošću“, dodala je.

Zahvalila je Udruženju „Mladi demokrati“, poručujući da je neprocjenjivo iskustvo učestvovati na ovakvim skupovima koji pomjeraju granice i postavljaju nove standarde.

Skup je održan u prostorijama Homework Hub-a u dvije panel diskusije na teme: "Drugi S4D i što dolazi poslije" i „Novi pristupi u inkluziji mladih i njihovoj participaciji“.

Protekao je u zanimljivim poticajnim raspravama i razmjeni inovativnih ideja o angažmanu i sudjelovanje mladih u društvenim procesima.

Uz poruku: „Zajedno oblikujmo svjetliju budućnost za Bosnu i Hercegovinu“!

Podijeli:

Najnoviji sadržaj