Zamjenik Avdić: Učešće na konferenciji „Vizija 2030 – Digitalni/Zeleni/Zdravi putevi“

Zamjenik Avdić: Učešće na konferenciji „Vizija 2030 – Digitalni/Zeleni/Zdravi putevi“
  • 13 Sep, 2023

Danas je u našem gradu održana konferencija "Dijalog o usklađivanju prioriteta na Zapadnom Balkanu – Vizija 2030 – Digitalni/Zeleni/Zdravi putevi" u organizaciji UNSA koja je okupila predstavnike vlada, Evropsku komisiju i brojne eksperte iz ovih oblasti.

Zamjenik gradonačelnice Samir Avdić imao je čast da pozdravi i da se u ime Grada Sarajeva obrati prisutnim.

Ističe da ova aktuelna tema zahtijeva učešće i napore svih nivoa vlasti te da su zdrava društva temelj prosperitetnih zajednica:

„Projekat 'Policy Answers' i konferencije poput ove igraju ključnu ulogu za konkretan dijalog, ali i naš koordiniran odgovor i reakciju. Cilj nam je stvoriti sinergiju sa regionalnim, ali i EU inicijativama. Želimo se posvetiti zajedničkoj viziji digitalne, zelene i zdrave budućnosti Zapadnog Balkana“, kazao je Avdić, te podsjetio na napredak koji je postignut ka cilju da do 2030. godine Sarajevo i druge prijestolnice Balkana postanu klimatski neutralni i pametni gradovi.

Naime, projekat ima za cilj podsticanje institucionalnog dijaloga o tome kako uskladiti prioritete u našoj regiji s fokusom na izradu strateških dokumenata, te definiranje alata za sprovođenje politika u tri pomenuta tematska područja.

Podsjetimo, digitalna transformacija (Digital Transformation), zeleni plan (Green Deal) i zdrave društvene zajednice (Healthy Societies), dijelom su projekta „Odgovori kroz politike“ („Policy Answers“).

Organizatori su uputili zahvalu Gradskoj upravi na čelu sa gradonačelnicom Benjaminom Karić i dogradonačelniku Avdiću na učešću te proaktivnom djelovanju u ovoj domeni.

Podijeli:

Najnoviji sadržaj