Počela Evropska sedmica mobilnosti u Sarajevu

Počela Evropska sedmica mobilnosti u Sarajevu
  • 16 Sep, 2023

Sarajevo će se pridružiti gradovima Zapadnog Balkana i šire koji će sudjelovati u Evropskoj sedmici mobilnosti, organizirajući događaje koji promovišu aktivnu, inkluzivnu mobilnost.

Tokom sedmice od 16. do 22. septembra, deset gradova iz regije će podizati svijest o održivoj urbanoj mobilnosti i podsticati promjenu ponašanja u korist javnog prijevoza i drugih čistih, inteligentnih transportnih rješenja.

Brojne aktivnosti koje se odvijaju širom regije Zapadnog Balkana posvećene temi Evropske sedmice mobilnosti podržava Vlada SR Njemačke putem projekta "Otvoreni regionalni fond za Jugoistočnu Evropu - Energija, Transport i Zaštita Klime" (ORF-ETC) koji sprovodi GIZ. Tema ove godine je "Štedimo energiju".

Tokom Evropske sedmice mobilnosti 2023. u Sarajevu planirano je niz aktivnosti kako bi se promovirala održiva urbana mobilnost.

U subotu 16. septembra organiziran je događaj "Bike Day" na Vilsonovom šetalištu, uz takmičenja u vožnji bicikla za djecu, najavu subvencija za kupovinu bicikala i predstavljanje kampanje "Bike2Work", gdje se građani Sarajeva podstiču da koriste bicikle za odlazak na posao tokom cijele sedmice.

Aktivnosti planirane za nedjelju, 17. septembra, uključuju edukativne sesije o saobraćajnoj sigurnosti za školsku i predškolsku djecu, kao i objavu poziva za vaučere Nextbike, a planiran je i Turistički reli.

Pored nastavka edukativnih aktivnosti i besplatnog korištenja bicikala Next Bike, 19. i 21. septembra bit će postavljeni anti vandal parkinzi za bicikla na dvije lokacije, dok će panel diskusija u organizaciji Zelenog Kluba i Sarajevo Film Festivala, na temu: "Izazovi urbane mobilnosti i nultog zagađenja u Sarajevu" te predstavljanje potencijalne turističke rute održive urbane mobilnosti biti održana 19. septembra. Kampanja "Bike2Work" također će se nastaviti tokom cijele sedmice.

Konačno, 22. septembra, Dan bez automobila će zaključiti sedmicu obilježavanja značaja inovativnog urbanog transporta, uključujući panel diskusiju Save Energy! na kojoj će se predstaviti novi koncept ostrva mobilnosti i razgovarati o urbanoj mobilnosti. Vilsonovo šetalište tog dana bit će zatvoreno za saobraćaj, a na njemu će se otvoriti Sajam električnih vozila koji će trajati sve do 24. septembra.

Podijeli:

Najnoviji sadržaj