Grad Sarajevo: Dvodnevna konferencija „Dani Beča i nauke“

Grad Sarajevo: Dvodnevna konferencija „Dani Beča i nauke“
  • 28 Sep, 2023

U glavnom gradu BiH održavaju se „Dani Beča i nauke“ koji predstavljaju nastavak zajedničkog projekta gradova prijatelja, Sarajeva i Beča.

Centralni dio manifestacije je dvodnevna konferencija, u čijem fokusu je upravljanje gradom, transparentna uprava, javni prevoz, zelena energija, održiva poljoprivreda u gradskoj sredini.

„Ponosni smo na naše tradicionalno dobre veze sa austrijskom prijestolnicom. Uzor je u primjeni dobrih praksi u različitim oblastima i implementaciji uspješnih modela administrativne organizacije ne samo Gradu Sarajevu, nego i mnogim evropskim gradovima“, istakao je u svom pozdravnom obraćanju zamjenik gradonačelnice Sarajeva Samir Avdić.

Ukazao je na aktivnosti i gradske projekte koje administracija Sarajeva vodi kako bi se ostvarili ciljevi održivog razvoja koju svi gradovi nastoje da postignu.

“Važno je da komuniciramo, razmijenimo znanja i iskustva, zajedno radimo na projektima koji će unaprijediti kvalitetu života naših građana“, istakao je Avdić.

Eksperti dva grada danas će na panelu “Transparentna uprava” razmatrati aspekte participacije građana i digitalizacije kao bitne preduslove za funkcionisanje održivih gradova.

Posljednja tema konferencije, “Javnim prevozom do klimatske neutralnosti”, ukazuje na važnost razvoja novih linija gradskog prevoza s ciljem smanjenja emisija prouzrokovanih automobilskim saobraćajem i unaprjeđenja infrastrukture.

"Dani Beča i nauke“ održavaju se u organizaciji Grada Beča, Grada Sarajeva i Ureda Grada Beča u Sarajevu.

Podijeli:

Najnoviji sadržaj