Mexico City podržao kandidaturu Sarajeva za Evropsku prijestolnicu kulture 2014.

Mexico City podržao kandidaturu Sarajeva za Evropsku prijestolnicu kulture 2014.
  • 10 Oct, 2011

Gradonačelnik Mexico Cityja Marcelo Ebrard Casaubon uputio je gradonačelniku Sarajeva Aliji Behmenu pismo podrške kandidaturi Sarajeva za Evropsku prijestolnicu kulture 2014. godine. „Mexico City podržava Grad Sarajevo u kandidaturi za Evropsku prijestolnicu kulture 2014. godine, jer je Sarajevo  centar i raskrsnica kultura, civilizacija i religija svijeta. Sarajevo je u središtu zemlje u kojoj se ostvaruju  historijski događaji čije značenje neposredno utječe na modernu historiju Evrope i svijeta. To je jedinstveni grad historije, kulture, umjetnosti i otvorenosti za sve generacije i sve različitosti.

Grad prijatelj koji je kroz svoju savremenu historiju kao i proteklih stoljeća predstavljao jedinstven spoj srednjoevropske, jugoistočnoevropske, te balkanske i mediteranske kulture. Posebnu vrijednost Sarajeva u svim vremenima, pa i najtežim za grad i njegove stanovnike, predstavljaju napori na obnavljanju svojih vrijednosti zahvaljujući bogatoj kulturno-historijskoj baštini, oslonjenosti na regiju, na izgradnju čvrstih veza sa evropskim i svjetskim gradovima kao jedinstvena prijestolnica mira i suživota.

Sarajevo je ne samo simbol već istinski interkulturalni grad što tituli evropskog kulturnog centra daje posebno značenje i zato što smo uvjereni da će dodjela titule kulturne prijestolnice Evrope samo potvrditi ono što danas prepoznajemo u Sarajevu, kroz našu saradnju na projektima razvoja i stvaranja novih vrijednosti i novih urbanih zajednica“, navodi se u pismu podrške gradonačelnika Mexico Cityja.

[WPIMPINLINE:gradonačelnik%20mexico%20city.jpg]

Podijeli:

Najnoviji sadržaj