Sa zatvaranja EYOF-a 2019. Skaka poručio: Pobijedio je sport, pobijedila je mladost, pobijedila je budućnost!

Sa zatvaranja EYOF-a 2019. Skaka poručio: Pobijedio je sport, pobijedila je mladost, pobijedila je budućnost!
  • 15 Feb, 2019

Evropski omladinski olimpijski festival EYOF 2019. večeras je zatvoren svečanom ceremonijom, održanom u Istočnom Sarajevu, ispred Gradske uprave, u prisustvu velikog broja zvanica, sportista i građana. Pored gradonačelnika Sarajeva i Istočnog Sarajeva, gradova domaćina EYOF-a 2019, Abdulaha Skake i Nenada Vukovića, ceremoniji su prisustvovali predsjedavajući i članovi Predsjedništva BiH, Milorad Dodik, Željko Komšić i Šefik Džaferović.

Sarajevo i Istočno Sarajevo, kao i cijela Bosna i Hercegovina, u proteklih sedam dana, bili su sportski centar mladosti iz 46 evropskih zemalja. Izražavajući sreću i ponos organizacijom ovog historijski značajnog sportskog događaja, gradonačelnik Skaka je poručio: “U konačnici, mi smo svi pobijedili. Pobijedio je sport, pobijedila je mladost, pobijedila je budućnost. Neka vječno gori baklja mira i neka je vječna samo borba na sportskim borilištima. Do nekog novog susreta sa olimpijskim plamenom!“. 

Generalni sekretar Evropskog olimpijskog komiteta Rafael Pagnozi naglasio je da su gradovi Sarajevo i Istočno Sarajevo uspjeli zajedničkom saradnjom ispuniti san.

Na kraju ceremonije gradonačelnici Sarajeva i Istočnog Sarajeva su predali olimpijsku zastavu gradonačelniku finskog grada Vuokattija, koji će biti domaćin narednog 15. izdanja EYOF-a 2021. godine. EYOF je okončan gašenjem olimpijskog plamena i vatrometom. Inače, svečanost je počela koncertom rok grupe Van Gogh, a nakon zatvaranja prisutne je zabavljala grupa Miligram.

Podsjetimo, EYOF 2019. je otvoren 10. februara svečanom ceremonijom na olimpijskom stadionu „Asim Ferhatović Hase“. Okupio je više od 1.500 mladih sportista iz 46 evropskih zemalja, koji su se takmičili u osam sportova – alpsko skijanje, biatlon, nordijsko skijanje, snowboarding, umjetničko klizanje, brzo klizanje, hokej i curling. Najviše medalja su osvojile reprezentacije Norveške, Švicarske i Ruske Federacije  - sa po 12, a slijedi Francuska sa 11.  

Podijeli:

Najnoviji sadržaj