Poruka gradonačelnika Sarajeva povodom otvaranja SFF-a

Poruka gradonačelnika Sarajeva povodom otvaranja SFF-a
  • 16 Aug, 2019

"Postoji u Sarajevu tačka za koju će vam reći da je rijetko, možda, jedino mjesto gdje su se Istok i Zapad - poljubili. Ne kao strane svijeta, već kao kulture i civilizacije. Sarajevo se, rekli bi pjesnici, iz takvog poljupca rodilo i u toj jedinstvenoj ljubavi i različitosti odraslo i razvilo u evropski dragulj.

Jedna od manifestacija koja na najbolji način njeguje taj kosmopolitski identitet grada Sarajeva je upravo Sarajevo Film Festival. Svi osjećamo one poznate dobre vibracije. Ove godine ona slavi jubilej, 25. godišnjicu. Ovaj međunarodni filmski festival je promijenio način na koji se Sarajevo i cijela Bosna i Hercegovina gledaju u međunarodnoj javnosti. SFF je jedan od simbola, danas bi rekli, najjačih brandova grada Sarajeva. Mi smo to prepoznali i proglasili ga manifestacijom od posebnog interesa. Filmska industrija postaje most između ljudi i prilika da prezentiramo vlastiti duhovni i kulturni identitet.

Ponosan sam što je Sarajevo u ime ove internacionalne smotre filmske umjetnosti - kulturni centar Evrope i što u naš grad pristižu gosti iz najrazličitijih dijelova svijeta. Svih festivalskih dana govori se zajedničkim jezikom, jezikom filma i umjetnosti, stvaralaštva, prijateljstva i mira. Sarajevo Film Festival je domaći proizvod koji se svojom kvalitetom i odličnom organizacijom nametnuo na probirljivom svjetskom tržištu. Odakle god da ste, u Sarajevu ste kod kuće.
Dobrodošli!"
Gradonačelnik Sarajeva, Abdulah Skaka
Podijeli:

Najnoviji sadržaj