Sarajevo obilježilo Međunarodni dan mira simboličnim puštanjem golubova sa Vijećnice

Sarajevo obilježilo Međunarodni dan mira simboličnim puštanjem golubova sa Vijećnice
  • 21 Sep, 2019

Sa Vijećnice su danas simbolično pušteni golubovi čime je iz našeg glavnog grada u svijet odaslana poruka mira i zajedništva, razumijevanja i dijaloga.

Bh. prijestolnica se i ove godine uključila u akciju gradova širom svijeta povodom obilježavanja Međunarodnog dana mira, 21. septembra, kojeg su utvrdile Ujedinjene nacije u cilju podizanja svijesti o važnosti uspostavljanja i održavanja mira.

„Mi koji smo u nedavnoj prošlosti preživjeli najteže oblike agresije i genocida, najdužu opsadu jednog glavnog grada ikada, moramo svakodnevno zagovarati i promovisati mir i nenasilje, poštivanje ljudskog dostojanstva i uvažavanje različitosti”, riječi su gradonačelnika Abdulaha Skake.

Ovo je i Dan kad se Grad Sarajevo prisjeća svih nevino ubijenih građana u proteklom ratu, posebno svojih najmlađih sugrađana.

Golubove mira su pustili prof. dr. Ivo Komšić, gradski vijećnici, studenti Univerziteta u Sarajevu, učenici Prve bošnjačke gimnazije i roditelji Udruženja ubijene djece opkoljenog Sarajeva.

Sarajevski studenti i srednjoškolci su zajedno sa predsjedavajućim Gradskog vijeća dr. Igorom Gavrićem, zamjenikom gradonačelnika Milanom Trivićem i gradskim vijećnicima, posjetili spomen-obilježje i odali počast 1.061 ubijenom djetetu opkoljenog Sarajeva 1992.-1995.

Prigodni program je nastavljen u Vijećnici, simbolu ratnog stradanja, ali i uzdizanja i neuništivosti Sarajeva, gdje se studentima i srednjoškolcima obratio prof. dr. Ivo Komšić, predsjednik Savjeta gradonačelnika za Informativni centar o MKSJ.

Podijeli:

Najnoviji sadržaj