Grad Sarajevo od 25. do 29. septembra domaćin 30. jubilarne Generalne skupštine međunarodne asocijacije „Gradovi glasnici mira“ (IAPMC)

Grad Sarajevo od 25. do 29. septembra domaćin 30. jubilarne Generalne skupštine međunarodne asocijacije „Gradovi glasnici mira“ (IAPMC)
  • 24 Sep, 2019

Grad Sarajevo će od 25. do 29. septembra ove godine biti domaćin 30. Generalne skupštine međunarodne asocijacije „Gradovi glasnici mira“ (IAPMC).

Riječ je o jednom od najznačajnijih susreta gradonačelnika i drugih predstavnika lokalnih vlasti evropskih i svjetskih gradova nosilaca poruke mira, članova ove UN-ove asocijacije.

„Ponosni smo na činjenicu da će se u Sarajevu, nakon 2009. godine, po drugi put održati Generalna skupština ove ugledne asocijacije, i to 30. jubilarna. Za nas je to čast i priznanje. Sarajevo je prepoznato kao grad, koji svojom otvorenošću i opredjeljenošću za svakodnevno prakticiranje i zagovaranje mira i nenasilja, može snažno uticati na razvijanje danas tako potrebnog dijaloga među gradovima, državama i njihovim građanima“, istakao je gradonačelnik Abdulah Skaka.

Ovaj međunarodni događaj, prema Skakinim riječima, je i idealna prilika za uspostavljanje saradnje, razmjenu mišljenja i iskustava, kao i za stvaranje novih prijateljskih veza.

„U Sarajevo prvi put stižu predstavnici Grada Coventry-a iz Velike Britanije. To je prvi grad s kojim se Sarajevo pobratimilo davne 1957. godine. Bit ćemo u prilici da se zahvalimo gradonačelniku Grada Morphou-a sa Kipra na donaciji za našu Vijećnicu. Sastat ću se i sa gradonačelnikom Auschwitza, grada koji je zainteresovan za uključivanje Sarajeva u realizaciju projekta – Aleja sjećanja“, kazao je Skaka.

U fokusu učesnika Skupštine Asocijacije, bit će teme: Promocija kulture mira u 21. vijeku, nasuprot kulture rata koja je obilježila 20. vijek; UN ciljevi održivog razvoja: Učiniti gradove inkluzivnim, sigurnim, prilagodljivim i održivim.

Skupština će obraditi i aktualnu temu migracije stanovništva i ulogu gradova i njihovo djelovanje na  posljedice ovog fenomena, i na gradove i na migrante.

Prema službenom protokolu, ovaj susret velike porodice gradova prijatelja i glasnika mira, završit će usvajanjem Sarajevske deklaracije 2019, kao doprinos misiji u izgradnji zajedničke budućnosti solidarnosti i mira evropskog i svjetskog civilnog i demokratskog društva.

Učesnici Generalne skupštine IAPMC prisustvovat će otvorenju izložbe Međunarodnog salona antiratne karikature u Historijskom muzeju BiH, posjetiti i upoznati se sa mandatom i značajem Informativnog centra o MKSJ Sarajevo u Vijećnici, te obići kulturno-historijske znamenitosti našeg glavnog grada.

Podijeli:

Najnoviji sadržaj