Skaka se sastao sa Adamom Diengom, podsekretarom UN-a i specijalnim savjetnikom generalnog sekretara UN-a za prevenciju genocida

Skaka se sastao sa Adamom Diengom, podsekretarom UN-a i specijalnim savjetnikom generalnog sekretara UN-a za prevenciju genocida
  • 08 Oct, 2019

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka sastao se sa Adamom Diengom, podsekretarom Ujedinjenih nacija i specijalnim savjetnikom generalnog sekretara UN-a za prevenciju genocida.

Gradonačelnik je visokog zvaničnika Ujedinjenih nacija upoznao sa radom, mandatom i projektima Informativnog centra o Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju (MKSJ).

„Institucionalno pamćenje je naše pravo i obaveza. To je najsnažniji doprinos borbi protiv negacije, poricanja i relativiziranja genocida i ratnih zločina koji su se dogodili u Bosni i Hercegovini, ali i doprinos prevenciji najstrašnijih zločina širom svijeta. U tome imamo podršku Međunarodnog rezidualnog mehanizma za kaznene sudove iz Haga, sa kojim vrlo aktivno i uspješno sarađujemo“, poručio je gradonačelnik Skaka tokom sastanka.

Gradonačelnik Skaka je gostu predstavio dosadašnje aktivnosti i planove Informativnog centra koji uspješno djeluje u sastavu Gradske uprave. Također, upoznao ga je nedavnim transferom ovjerenih presuda iz Haga u Informativni centar u Vijećnici.

Dieng je pokazao interesiranje i podršku za projekte Grada Sarajeva koji doprinose pomirenju i čuvanju istine o BiH.

Posebno je tokom razgovora naglasio lidersku ulogu gradonačelnika Skake, ističući da njegov angažman u organizaciji Evropskog olimpijskog festivala za mlade (EYOF) i u brojnim drugim pothvatima predstavlja primjer i model djelovanja mladog i energičnog političara.

Dieng je tokom posjete obišao Informativni centar o MKSJ te veleljepni objekt sarajevske Vijećnice.

Podijeli:

Najnoviji sadržaj