Baščaršija

Baščaršija

Baščaršija je stara sarajevska čaršija, te historijski i kulturni centar grada. Baščaršija je izgrađena u 15. vijeku kad je Isa-beg Ishaković osnovao cijeli grad.

Riječ Baščaršija potječe od riječi "baš", koja znači "glavna" na turskom, tako da Baščaršija znači "glavna čaršija".

Zbog velikog požara u 19. vijeku, današnja Baščaršija je dvostruko manja nego što je nekad bila. Baščaršija se nalazi na sjevernoj obali rijeke Miljacke, u općini Stari Grad Sarajevo.

Na Baščaršiji se nalazi nekoliko važnih historijskih objekata poput Gazi Husref-begove džamije  i sahat-kule.  Danas je Baščaršija glavna turistička atrakcija grada Sarajeva. Prije dolaska Osmanlija najveće naselje na Sarajevskom polju je bio seoski trg Tornik, koji se nalazio na raskršću puteva gdje je danas  Ali-pašina džamija.

Baščaršija je nastala godine 1462. kada je Isa-beg Ishaković izgradio han, a pored njega brojne dućane. U to doba većina stanovnika Sarajeva je živjela u okolini Careve džamije. Zato je Isa-beg Ishaković izgradio most preko Miljacke i tako povezao glavno sarajevsko naselje i novi privredni centar grada, Baščaršiju. 

Čuvenu Baščaršijsku džamiju je izgradio Havedža Durak 1528. godine.

Sa oslobođenjem Sarajeva 1945. godine, novi gradski narodni odbor je donio odluku da se Baščaršija postepeno ruši, smatrajući da stari trgovački centar nema ulogu u modernom gradu.

Međutim, Baščaršija je uspjela preživjeti i već sedamdesetih godina je poprimila moderni standard.

Podijeli:

Najnoviji sadržaj