Gazi Husrev-begov bezistan

Gazi Husrev-begov bezistan

Proteže se duž Gazi Husref-begove ulice u dužini od 109 m, gdje se licem ove zgrade niže dućan za dućanom. Iz ove ulice u unutrašnjost Bezistana vode dva velika, svodovima natkrivena, ulaza te po jedan iz ulice Ferhadije i Branilaca Sarajeva. Bezistan je veoma masivna kamena građevina bazilikalnog tipa kod koje je središnji dio unutrašnjeg prostora natkriven izduženim bačvastim svodom.

Duž centralnog prostora se, sa obje strane, niže ukupno 70 dućana, smještenih u bačvasto zasvođene prostorije, okomito orijentirane u odnosu na centralni hodnik. Oskudno dnevno svjetlo u centralni prostor dolazi sa prozora koji su smješteni u niz luneta ispod samog svoda, te unutrašnjost mora da bude konstantno osvjetljena električnom rasvjetom projektiranom tako da prostor svoda ravnomjerno, poput zvjezdica, popunjavaju mala rasvjetna  tijela.

Središnji zasvođeni prostor na zapadnoj strani građevine nekada je služio kao veza sa avlijom Gazi Husref-begovog Tašli hana, koji je bio sastavni dio ovog trgovačkog kompleksa.

Podijeli:

Najnoviji sadržaj